Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: У Приштини на власт долазе политичке снаге које су претња за регионалну стабилност

Ђурић: У Приштини на власт долазе политичке снаге које су претња за регионалну стабилност

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са амбасадором Краљевине Шведске у Републици Србији Јаном Лундином.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је указао на тежак положај и проблеме Срба у покрајини и објаснио веома компликовану ситуацију у вези са дијалогом Београда и Приштине.

Ђурић је саговорнику предочио да у Приштини на власт долазе политичке снаге које су досадашњом политичком праксом, реториком и програмским опредељењима доказале да су против дијалога и да су претња за регионалну стабилност.

Веома је, према Ђурићевим речима, опасно и то што је интеррегнум у Приштини искоришћен за појачавање притиска према српском народу, чија се политичка воља исказана на последњим покрајинским изборима систематски занемарује, и коме се отворено прети упадима такозваних косовских специјалаца на север покрајине.

Ђурић је, такође, констатовао и да се сада већ вишемесечна пракса противправног забрањивања уласка у покрајину представницима Канцеларије за Косово и Метохију, Срби стављају пред озбиљне егзистенцијалне изазове, јер је Канцеларија главни канал за реализацију економске помоћи нашем народу.

Он је истакао да ће Србија уложити све напоре да дестабилизација региона буде избегнута и да дијалог Београда и Приштине буде настављен, под условом да нове приштинске власти створе минималне предуслове за то.

Стратешко опредељење Београда је, према Ђурићевим речима, снажење регионалне сарадње и стварање предуслова за заједнички економски и демократски напредак, али језик претњи, ултиматума и уцена којим се служи Приштина не доприноси остварењу тог циља, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Check Also

Ђурић: Тражио сам од међународне заједнице да санкционише Приштину

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је да је одлука власти у Приштини, да …