Главна / Вести / Косово и Метохија / Данас седница Савета безбедности УН о Косову

Данас седница Савета безбедности УН о Косову

Седница Савета безбедности УН о Косову биће одржана данас у Њујорку.

На седници, која ће према програму СБ за октобар бити одржана у поподневним сатима по америчком времену, биће разматран Извештај генералног секретара УН-а о раду УНМИК-а за период од 16. маја 2019. до 15. септембра ове године.

Западне чланице СБ су раније захтевале да се ови састанци прореде или, чак, укину, иако Резолуција 1244 предвиђа редовно извештавање СБ о ситуацији на КиМ, на свака три месеца.

Иначе, шеф светске организације Антонио Гутерес навео је, у најновијем извештају о стању на Косову, да је дуга пауза у званичним разговорима између Београда и Приштине, под окриљем ЕУ, зауставила напредак ка нормализацији односа и да представља ризик по стабилност на терену.

Он је поздравио позив САД, Француске, Италије, Немачке и Велике Британије упућен странама у дијалогу, наводећи да је ових пет земаља од Приштине затражило да укину таксу од 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ и позвале Београд да одустане од “кампање повлачења признања”.

Истовремено, Гутерес је истакао важност наставка дијалога чим буде формирана нова косовска влада, наводећи да сталне тензије измедју Београда и Приштине настављају да подривају шансе за наставак разговора и изазивају забринутост око начина на који би се те тензије могле одразити на стање на терену.

Он је навео и да још није окончана интерна истрага о околностима које су крајем маја довеле до хапшења и пребијања двојице службеника мисије УН у мају на Косову.

Србију на тој седници предсатвља министар спољних послова Ивица Дачић који ће у свом излагању дати осврт на Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а у том периоду, односно, изнеће оцену Београда о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и деловању УНМИК-а, саопштило је Министарство спољних послова.

“Пренећу ставове председника Александра Вучића да ми желимо компромис, наставак дијалога, али да очигледно да са друге стране и даље желе да наметну свој став о признању независности Косова, што је за Србију апсолутно неприхватљиво. Ми желимо компромис и учествоваћемо у настваку дијлога ако се створе услови за то, ако се укину таксе”, поручио је Дачић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Ђурић: Тражио сам од међународне заједнице да санкционише Приштину

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је да је одлука власти у Приштини, да …