Главна / Друштво / СПЦ и верници данас обележавају Светог Луку

СПЦ и верници данас обележавају Светог Луку

Верници и Српска прваославна црква данас обележавају Светог Луку у народу познат и као Лучиндан. Лука је један од четворице јеванђелиста и писац је Јеванђеља по Луки и Дела апостолских.

Данашњи празник је честа слава српских породица, верници га славе и као исцелитеља и заштитника неких заната. Поштује се и као заштитник медицине и фармације, болница и апотека, лекара и болесника. Као свог заштитника славе га и образовне установе, међу којима је и Академија Српске православне цркве за уметност и конзервацију.

Сматра се да је Св. Лука био Грк, родом из Антиохије да је био лекар и пријатељ апостола Павла.Такође се сматра се да је Свети Лука лично познавао Богородицу и да су три иконе са њеним ликом које је светитељ насликао најближе њеном правом изгледу, а позната је “икона у икони”, која представља Светог Луку и икону Богородице коју светитељ осликава. Наводно је први нацртао иконе Исуса Христа, Богородице и апостола Петра и Павла, због чега се сматра оснивачем хришћанског иконописа. Постоје две теорије о писању Јеванђеља по Луки, при чему једни верују да га је сам написао, а други тврде да то није могућце.

Мошти Св. Луке су у 15. веку почивале у Смедреву, а остала је забележена и његова мисао “Наше је само оно што дамо другоме”. Свети Лука је живот окончао у 84. години.

Check Also

Рампа за робу из централне Србије

Након одлуке одлазеће Владе Аљбина Куртија косовска полиција и царина не дозвољавају улазак камиона са …