Главна / Друштво / У току вакцинација против сезонског грипа у Дому здравља у Грачаници

У току вакцинација против сезонског грипа у Дому здравља у Грачаници

У здравственим установама у српским срединама на централном Космету у пуном је јеку кампања вакцинације против сезонског грипа. Дом здравља у Грачаници у првој испоруци је добио 480 доза вакцине, што је на нивоу потреба њихових пацијената.

Од сезонског грипа може да оболи и вакцинисана особа али је клиничка слика врло блажа, истакла је, у изјави за РТВ Грачаница, лекар Дома здравља Ивана Вуксановић.

„И поред ове вакцине може да се оболи али ће клинички одговор бити знатно блажи и ми такав одговр очекујемо код пацијената који имају ослабљене имунолошке снаге организма, код пацијената који су на имуносупресивној терапији, цитостатицима или који болују од других хроничних незаразних болести, као што су дијабетичари и хипертоничари. Морам да напоменем да велики број пацијената, који прими вакцину уопште не оболи од грипа јер она има веома добар заштитни ефекат“, казала је др Вуксановић.

Она је истакла да је улога лекара да обавести пацијенте о значају ове вакцине и да их подсткну на вакцинацију, а евидентно је, истиче др Вукасновић да сваке године број вакцинисаних расте.

Лекари препоручују да се вакцина прими пре него што епидемија почне јер њено дејство почиње две до три недеље након имунизације, а њен имунитет траје од шест до осам месеци.

Check Also

На северу Косова оболео затворски чувар, а још седам особа са симптомима

Ситуација у вези са ширењем заразе коронавируса на северу KиМ је изузетно забрињавајућа, оболео је …