Главна / Вести / Дачић:Интерес Србије да што више Срба изађе на изборе на КиМ

Дачић:Интерес Србије да што више Срба изађе на изборе на КиМ

dacicПремијер Србије Ивица Дачић изјавио је да је синоћ заједно са министром без портфеља задуженим за КиМ Александром Вулином разговарао са амбасадорима Квинте и мисијом ЕУ и да је поновио да је у интересу Србије да што више Срба изађе на локалне изборе 3. новембра.

“Наш интерес је да све прође у миру, да што више Срба изађе на изборе и да што више гласова добије листа иза које стоји Србија (Грађанска иницијатива српска)”, рекао је Дачић новинарима на Универзитету “Мегатренд”.

Додао је да су он и Вилин на састанку с амбасадорима указали да су највећи проблеме у вези с одржавањем локалних избора учешће представника српске листе у изборним органима и колико ће интерно расељених Срба који су се пријавили за учесће на изборима моћи да остваре то право и да гласају.
Премијер је најавио да у петак почиње изборна кампања српске листе, а упитан да ли ће се ускоро срести с косовским премијером Хашимом Тачијем рекао је да је висока представница ЕУ Кетрин Ештон у Њујорку одвојено састала с председником Србије Томиславом Николићем и Тачијем а да су тема разговора били локални избори.

О локалним изборима разговараће данас у Бриселу радне групе Београда и Приштине, потврдио је Дачић, а његов сусрет с Тачијем, додао је, за сада није предвиђен.

 

Могуће увођење солидарног пореза

 

Дачић је рекао да се размишља о увођењу неке врсте солидарног пореза на највеће плате у јавном сектору, али да о том никакве одлуке још нису донете.
То би, како је рекао, значило да би се на плату од на пример 100.000 динара, сваког месеца одвајао одређени проценат, осам, десет или 12 одсто, као акт солидарности.

Дачић је навео да би по том предлогу министри, председник владе, потпредсдници владе а како очекује и посланици и председник републике, издвајали већи проценат 20 или 30 одсто.
“Да тиме покажемо да крећемо од нас”, рекао је Дачић и навео да о том предлогу ће се разговарати наредних дана и да никакве одлуке још донете јер, како каже, постоје различите идеје.
Премијер је изјавио да је Србији аранжман са ММФ потребан због кредибилитета економске политике коју наша земља води и поручио да је потребно догодине смањити буџетски дефицит. Он је најавио да ће с мисијом ММФ која од данас борави у Србији разговарати у четвртак и поновио да нам је аранжман с том финансијком инситуцијом потребан не због новца већ због кредибилитета економске политике.
“Ми желимо аранжман са ММФ, пре свега са Светском банком и видећемо да ли је то могуће” рекао је премијер и навео да ММФ овога пута нема преговарачку мисију већ да “сними” стање и да препоруке.

Уз неопходност да се у наредној години смањи буџетски дефицит Дачић је рекао да се размишља и о начину на који би могле да се ограниче плате у јавном сектору.
“То значи да се уведе праведнија расподела унутар јавног сектора, а са друге стране да се иде у развој односно да се сва средства којима располажемо употребе за развојне пројекте”, рекао је Дачић.

Додао је и да је дефицит буџета био већи него што су подаци указивали, тачније подаци нису били тачни, што је, како је навео, нови устаовио нови министар финансија, који му је изнео податак да је од 2008. године стопа задужености Србије са око 30 одстро бруто друштвеног производа (БДП) порасла на готово 60.
“Тражио сам од министарства финансија анализу зашто и колико смо се задужили, зашта смо потрошили новац, да ли је то била инвестициона потрошња или попуњавање буџета”, рекао је премијер најављујући да ће до краја недеље министар финансија предложити мере које ће предочити јавности.
Дачић је поновио и да новац који очекујемо од других држава, на пример од Емирата, сасвим сигурно неће бити употребљен за попуну буџета него за развојне пројекте.

 

Извесни само избори у Београду

Премијер је рекао да су у овом тренутку извесни само локални избори у Београду и да не види разлоге за ванредне парламентране изборе.

Дачић је рекао новинарима да за одржавањуе локалних избора у Београду постоје јасни законски рокови и да се они могу очекивати у првих неколико месеци идуће године.
“Потпуно се слажем са оним што је рекао Александар Вучић – ми не размишљамо о парламентарним изборима, нема разлога за то, нема елемената неслагања или кризе који би то условили”, рекао је он после пријема бруцоша на Мегатренду.

Дачић је навео и да атмосфера у јавности није на страни противника владе јер актуелна влада ужива подршку грађана и подсетио да је Вучић говорио о евентуалном стварању атмосфере у којој би било немогуће да се ради додавши “да нико од нас у том случају није против парламентарних избора”.

Нико од нас не бежи од избора, поновио је премијер наводећи да постоје обавезе које морају да се ураде до јануара (2014.године) али и неке дугорочније, због чега, навео је, нема времена за изборе.
“Ако би се ишло на изборе ти послови не би могли бити обављени”, закључио је Дачић.

 

Циљ владе што веће запошљавање

 

Дачић је изјавио да је циљ ове владе што веће запошљавање људи, јер без тога ни Србија нема будућност.
“Посао и посао, то је најважнија ствар за сваког грађанина”, нагласио је Дачић обраћајући се студентима.

Дачић је поручио студентима да ће бити радостан када сваки од њих буде имао радно место.
“Хоћу да створимо услове да се наши људи овде школују, заснују породице, да реше стамбено питање и живе као сав нормалан свет”, рекао је Дачић и поручио студентима да су то заслужили.

Ректор Мегатренд универзитета Мића Јовановић рекао је да данас креће да струдира друга генерација студената који имају право да се прву годину школују бесплатно и нагласио да је то била иницијатива Дачића.

 

Check Also

Вучић: Може ли албанска делегација да доноси одлуке?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се у  Бриселу, где ће сутра бити …