Главна / Вести / Србија / Вучић: Нећемо имати лаку позицију по питању КиМ, чекамо став ЕУ

Вучић: Нећемо имати лаку позицију по питању КиМ, чекамо став ЕУ

Србија неће имати лаку позицију када је реч о решавању питања КиМ, пошто се САД залажу само за признање незавиности Косова и то се неће променити, изјавио је председник Србије Александар Вучић и додао да очекује и од ЕУ да изнесе свој став.

На питање новинара да прокоментарише изјаву Филипа Рикера да нормализација води ка међусобном признавању Србије и Косова, као и да ли су грађани упознати са притисцима који долазе са Запада, Вучић је рекао да се труди да сваког дана говори оно што је истина, а то је да је за САД Косово независна држава.

“Само их то интересује, све остало су ситнице, али то је суштина. Нисам од оних који ће да каже –променило се и биће дургачиије. Која год администрација у САД да буде, очекиваће признавање Косова”, рекао је Вучић после отварања реновиране Палате правде.

“Али, очекујем од ЕУ да кажу свој став, јер нам нису рекли на почетку да је признање Косова крај процеса, већ су рекли да је потписивање обавезујућег документа, који би створио услове за нормализацију односа Беогада и Приштине или Србије и Косова, али нигде није спомињано експлицитно признање Косова. Чекамо да видимо шта ће да кажу”, рекао је председник.

Вучић је додао да није лака позиција и да они који говоре супротно покушавају вицевима да стичу популарност код народа.

Каже да он као председник земље мора да буде озбиљан и одговоран и да зато не очекује да ће Србија имати лаку позицију.

Упитан да ли ће и нове европске институције подсећати на то да је ЕУ гарант спровођења Бриселског споразума и да је Србија испунила све своје обавезе, Вучић каже да је све то рекао неколико пута, укључујући и последње састанке.

Наводи да је представнике ЕУ молио да нашу Железару изузму из система квота, посебно за бели лим, да нам у томе помогну и да бисмо им на томе максимално били захвални.

“А, за све друго шта да очекујете? За свако друго питање кажу – иди, Александре, разговарај с Макроном, иди Александре, разговарај са Меркеловом. Поштујете и једне и друге, а ја немам проблем, видећу Макрона за тачно десет дана у Паризу и разговараћу са њим, вероватно и са Меркеловом, за месец или два”, рекао је он.

Да напада ЕУ, каже, не може – не зато што не сме, него зато што не види смисао и шта би то донело доброг Србији.

Како је додао, чека се формирање приштинске владе и да се види шта они у ствари желе.

“Јер ово све што су до сад говорили нам је јасно ставило до знања да они стварне преговоре не желе, да стварни компримис не желе”, рекао је он.

Неким земљама стало да виде слабу Србију 

Председник је рекао да су неке земље, реагујући на учешће руског наоружања на вежби у Србији, показале да им је стало само до тога да виде слабу Србију.

Замољен да прокоментарише реакције у појединим медијима неких земаља региона, као, на пример, у бугарским медијима, у којима се захтевало заустављање транспорта руског система С-400, Вучић је истакао да Србија не поседује тај систем.

“Али ми је веома важно да сам видео колико неки желе да виде слабу Србију. Не морају да се плаше, ми немамо С-400”, нагласио је он.

Поновио је да је било веома важно да се види колико би се неки радовали само слабијој Србији, коју би могли да понижавају, као у периоду од 1999. до 2012. године.

“На њихову жалост је Србија данас пристојна, богатија и одговорнија земља, али и успешнија, на срећу наших грађана. Хвала што су неки истрчали пред руду и показали колико им је криво због српског успеха”, нагласио је он.

Услуге саветовања владе про боно

Вучић је изјавио да не постоји било какав обавезујући уговор на основу кога се плаћају услуге саветовања Владе Србије, те да се за то не плаћа ни један динар.

На питање новинара да прокоментарише то што је премијерка Ана Брнабић раније рекла да је ангажман Тонија Блера за саветничке услуге само наставак праксе која је уведена док је Вучић био премијер и питање да ли је потписан било какав документ, пошто у влади кажу да уговора нема, председник је рекао: “Ми немамо никакав уговор тог типа, јер не плаћамо ни динар. Нисам вас тада слагао, нити ја, нити Ана Брнабић”.

Истакао је да се “про боно” од појединих веома стручних људи добија подршка и помоћ и захвалио им на томе.

“Али, пошто су и тада многи лагали како плаћамо милионе и милионе… кажем да не плаћамо ни динара и да зато нема никаквог уговора са било каквом финансијском престацијом (предметом обавезе)”, поновио је Вучић.

Нико није изузет од закона 

Александар Вучић је изјавио да ни он, као ни отац министра полиције, нити министар Небојша Стефановић неће бити изузети од закона ако постоји доказ да су прекршили закон, али не на основу паушалних прича.

Поновио је да је спреман да иде на полигаф ако је то потребно, али да на то нису спремни они који га оптужују.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли је њему спорно то што је отац министра полиције почео да тргује оружјем када је Небојша Стефановић дошао на чело министарства, без чије дозволе нема извоза оружја.

Председник је нагласио да је за њега једино важно да ли је неко прекршио закон.

“Када ми покажате то, а не да ми доносите слике из ‘Ер Србијиног’ карга које Сандуловић пушта од једног радника, који каже – замисли, Србија извози оружје. Него шта него да извозимо оружје, па шта бисте ви – да пропадне српска наменска индустрија и да 11.000 људи остане без посла. И на основу тог снимка кажу да ми нешто муљамо”, навео је Вучић.

Председник је рекао и да је прича да иза паљења књиге Горана Весића стоје људи из СНС-а још једна лаж у мору неистина опозиције и да то много више говори о онима који су то тврдили, него о неком другом.

Вучић је одговорио и на молбу да прокоментарише тврдње Сергеја Трифуновића да га Дачић зове и моли да га не напада, и на питање да ли га брину наводи да је Дачић спреман да га изда. Истакао је да Ивица Дачић и СПС имају право на своје политичко деловање и да Дачић ради оно што је посао његове партије. Каже да ништа не очекује од СПС-а, нити од политичких противника. Поручује да напредњаци морају добро да се спреме за изборе.

Председник је рекао да је случај Марка Бастаћа, којег је његов кум оптужио за корупцију и насиље, питање за тужилаштво, а иначе је, каже, у том случају свима све јасно, а грађани су разумели о чему се ради.

“Не могу ја о томе да говорим, то је питање за тужилаштво, не знам да ли оно покреће предкривични поступак или је тражило податке од МУП-а”, рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Check Also

Нове забрињавајуће бројке у Србији: Преминуло 6, оболело 359, 81 пацијент на респиратору

У Републици Србији је до 15 часова 2. јула 2020. године регистровано укупно 15.195 потврђених …