Најновије
Главна / Друштво / Недостатак влаге земљиште и семена отежава јесењу сетву

Недостатак влаге земљиште и семена отежава јесењу сетву

Топло време и температуре знатно изнад просечних за ово доба године у протеклих неколико недеља исцрпеле су готово све залихе воде из земљишта, што никако не одговара пољопривредницима у српским срединама на централном Косову за обављање јесењих сетвених радова.
“Услови су врло лоши за рад, машине се хабају, а и земљиште не може да се припреми како треба за сетву”, казао је, у изјави за РТВ Грачаница, пољопривредник из Лапљег Села Бранко Јанићијевић.
“Оптимални рок за сетву истиче и радови се морају обавити пре лошег времена, али недостатак кише и влаге земљишта ће то знатно отежати”, казао је Јанићејевић.
Пољопривредници на овом подручју до сада су стрмим усевима засејали око 4.000 хектара, што је око 50% од планираног. По традицији највише ће бити заступљена пшеница на више од 90% површина. Проблем са којим се овдашњи пољопривредници сусрећу јесте куповина семена, јер због уведених такси на производе из централне Србије нема семена на које су навикли.

Check Also

Хуманитарна акција “Доручак са гимназијалцима”

Хуманитарна манифестација “Доручак са гимназијалцима” биће одржана 26.02.2020. године на платоу испред Општине Грачаница, од …