Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Да повуку таксе, ми да признамо КиМ – то подсећа на шалу

Вучић: Да повуку таксе, ми да признамо КиМ – то подсећа на шалу

Србија је спремна на разговоре и постизање компромисних решења за Косово и Метохију, али никада неће пристати на понижење, изјавио је председник Србије Александар Вучић и истакао да га је изненадила чињеница да је амерички званичник Метју Палмер говорио суштински само о обавезама Београда, а ниједном није поменуо обавезе Приштине.

“Ако је све тако као што је рекао Метју Палмер, и то на Косову, где сам очекивао да ће тражити смањивање очекивања приштинских власти и да ће им указати на то да је неопходан компромис, питам се о чему онда да преговарамо”, рекао је Вучић за Новости коментаришући изјаву заменика помоћника државног секретара САД који је у Приштини рекао да Србија не може ући у ЕУ ако не призна независно Косово.

“О томе у ком тренутку да признамо независно Косово а да нам они за то укину таксе? Мене то подсећа на неку шалу. У сваком случају бићемо спремни на разговоре и постизање компромисних решења али на понижење Србије никада нећемо пристати”, истакао је председник.

Он је навео и да је с великом пажњом пратио све изјаве Палмера и зна да је реч о врхунском професионалцу и човеку који свој посао обавља директно у складу са политиком Стејт департмента и САД.

“Оно чиме сам био изненађен то је чињеница да је Палмер у суштинском смислу, и у Приштини и у Скопљу, говорио само о обавезама Београда, а неке од њих су врло спорне.

Ниједног секунда, рецимо, није споменуо стварне и објективне обавезе Приштине, попут формирања ЗСО, што је њихова несумњива међународноправна обавеза проистекла из Бриселског споразума и свих каснијих анекса тог уговора”, истакао је Вучић.

Он каже и да га је истовремено, изненадила чињеница да Палмер говори о агресивној кампањи Србије за повлачење признавања независности Косова, а нигде нисмо прихватили договор да одустанемо од лобирања нити смо то било где потписали.

“Подсетићу да сам лично нудио да и једни и други прекинемо кампање признавања и ‘одпризнавања’, али Албанци о томе никада нису желели да разговарају зато што би, по њима, свака прича о престанку кампање признавања значила да они нису држава. Али за мене је невероватно да и Палмер и Албанци мисле да само они имају своје интересе а да их Срби немају”, каже Вучић.

Питање такса 

Председник подсећа и на спорно питање такса, истичући да не постоји услов за њихово постојање још од 2006. када је направљен Цефта споразум.

“То је једно од основних људских права – право слободе кретања и протока роба и услуга. То су ствари у које се не дира, а они мисле да када то ураде да имају право да траже од Србије признавање Косова”, наводи председник.

Вучић каже и да га изненађују притисци на Српску листу и даљи покушаји да се она под различитим притисцима што више удаљи од Београда.

“Изненађује ме и неразумевање значаја Српске листе у постизању било каквог споразума са Приштином”, каже председник Србије.

Упитан како је разумео Палмерову претњу да Србија може да се суочи са санкцијама ако буде купила софистициране ПВО системе од Русије, алудирајући на С 400, председник одговара:

“Нисмо набавили С 400, а за све друго сви они одавно знају и не мислим да представља било какав проблем. Али и то вам говори како нас третирају. Јер када бисмо говорили шта су Хрвати набављали од Американаца, па то није било проблематично, све вам онда личи на ону стару латинску о Јупитеру, коју је наш народ превео као: што приличи богу не приличи волу. То показује да постоје различити аршини за различите земље. Ми ћемо водити рачуна свакако, јер не бих желео да на било који начин било ко у Србији буде изложен санкцијама које ће нам уводити најјача светска сила. Без обзира што би оне биле потпуно неоправдане и неправедне.”

Палмер, иначе, у понедељак долази у Београд, а председник пред сусрет са америчким званичником каже да очекује отворен и искрен разговор у важном тренутку за Србију.

“То је посебно важно јер ћемо у релативно кратком времену и премијерка Брнабић и ја имати сусрете са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом”, напоменуо је Вучић.

Извор: РТС

Check Also

Јовановић: Ухапшен сам грешком, све време сам мислио на породицу

Бивши полицајац Миљан Јовановић који је недавно ухапшен па пуштен на административном прелазу Јариње, описао …