Главна / Вести / Косово и Метохија / На индексима и дипломама остаје печат Србије

На индексима и дипломама остаје печат Србије

filozofski_akultetМинистар за образовање , науку и технолошки развој у Влади Републике Србије  Томислав Јовановић и министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин поручили су данас студентима приштинског Универзитета са седиштем у Косовској Митровици да ће” студирати по плановима и програмима Републике Србије и да ће на њиховим индексима и дипломама бити печат Србије”.
Министри су данас у Косовској Митровици и Лепосавићу , поделом индекса бруцошима означили почетак нове академске године и изразили задовољство што је на приштинском Универзитету уписан већи број студената него икада у историји ове високошколске установе.
“То говори да ви и ваши родитељи имате наду и поверење у своју Владу и државу , да хоћете да уложите себе и своју младост , да ћете постати добри и честити људи а на Косову и Метохији то није могуће без активне помоћи државе”, рекао је Александар Вулин .

Он је нагласио да све то говори да” овај народ не може да буде поражен и отеран”.
“Србију са Косова и Метохије могу да помере само Срби а Срби који уписују своју децу на српски факултет неће да помере и отерају државу Србију, своју Владу и неће да изгубе наду”, рекао је Вулин .
Министар за образовање , науку и технолошки развој у Влади Републике Србије Томислав Јовановић замолио је професоре да знање пренесу студентима и нагласио да “Универзитет у Косовској Митровици има све предуслове да се нађе међу 500 универзитета у свету”.
“Наш задатак , задатак Минстарства за образовање , који броји 150 000 људи запослених у овој области и око 2 милиона , од предшколаца па све до оних који су на докторским студијама, представља огроман комплекс а ви сте један незаменљив и значајан део тог комплекса ” рекао је Јовановић и нагласио да образовање и наука нису потрошња већ да су они инвестиција.
“Ваши родитељи, ви и држава , коју ја данас представљам хоће да помогну да се та инвестиција врати и вама и вашим родитељима али и нашим поколењима “, рекао је министар .
Ректор приштинског Универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Срећко Милачић, у обраћању студентима рекао је дав “без Универзитета српски народ на Косову и Метохији нема шта да тражи”.
“Студенти и њихови професори са приштинског Универзитета неће никада показати малодушност, али чињеница је да се Брус, Блаце , Медвеђа, Прешево и Бујановац бране нашим опстанком на Косову и Метохији”, рекао је Милачић и позвао будуће академце да се знањем и образовањем сврстају у сами врх српске елите јер ће се само тако изборити за свој опстанак.
Симболичним пресцањем врпце, министри Јовановић и Вулин отворили су нови, шести студентски дом у Косовској Митровици. Директор Студентског центра Јован Поповић , рекао је да у новом објекту површине око 4000 метара квадратних , има око 300 места за студенте који су на школовање дошли из свих крајева Косова и централне Србије.
“Укупни капацитет Студентског центра је 1647 места али и то није довољно с обзиром на стандард родитеља чија деца студирају и живе од минималаца”, рекао је Поповић и додао да су реалне потребе за три пута веће .
На приштинском Универзитету са привременим седиштем у Косовској Митровици, на десет факултета знање стиче преко 10 хиљада студената.

Check Also

Ракић и КФОР уручили заштитну опрему

Захваљујући сарадњи са командантом Кфора, градоначелник Горан Ракић је данас уручио заштитну опрему и дезинфекциона …