Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ донирала машине пољопривредницима у Лепосавићу

Канцеларија за КиМ донирала машине пољопривредницима у Лепосавићу

Пољопривредницима у општини Лепосавић подељена су подстицајна средстава за подршку развоју њихове делатности. Машине су донација из програма Канцеларије за КиМ за развој пољопривреде на Косову и Метохији за 2018. и 2019. годину.

Двадесет девет пољопривредних домаћинстава добило је опрему за наводњавање, тримере, мотокултиваторе, тракторске фрезе, плугове, тањираче, балирке.

“Радили смо примитивно, ручно, механизација је била застарела, много нам значи кад добијемо нову машину”, каже Ненад Вукадиновић из Дренова.

Чедомир Грујовић из Сочанице каже да има 4,5 хектара земље, пензионер је, обрађује баште и воћњаке.

У Лепосавићу се готово свако домаћинство бави пољопривредом.

“У последње време имамо озбиљније пољопривредне произвођаче и верујем да ћемо тај тренд наставити и убудуће”, каже Зоран Тодић, председник општине Лепосавић, и додаје да од пољопривреде може да се живи.

Влада Србије је за помоћ привредницима на Косову одобрила 350 пројеката вредних седам милијарди динара.

“Очекујемо да се тај део заврши 2019. а део 2020. Сматрамо да ће подићи могућност људи на КиМ да својим радим успеју да произведу производе који могу да се пласирају како овде тако и широм региона”, каже Зоран Бојовић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Програмом помоћи пољопривредницима само у општини Лепосавић Канцеларија за Косово и Метохију је прошле године издвојила двадесет, а ове године петнаест милиона динара.

Извор: РТС

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …