Главна / Вести / Србија / Вучић и Фабрици о европским интеграцијама и наставку дијалога са Приштином

Вучић и Фабрици о европским интеграцијама и наставку дијалога са Приштином

Председник Александар Вучић састао се са шефом делегације Европске уније амбасадором Семом Фабрицијем са којим је разговарао о европским интеграцијама и наставку дијалога са Приштином под окриљем ЕУ.

Александар Вучић је истакао да је Србија посвећена регионалној сарадњи и додао да ће у том смислу састанак у Охриду овог викенда дефинисати приоритете те сарадње у циљу економског јачања региона.

Председник је нагласио да Србија мора да настави свој европски пут и да је зато веома важна даља подршка Уније, како у спровођењу реформи, тако и по питању регионалне сарадње, саопштило је Председништво.

Амбасадор Фабрици је изразио пуну подршку Србији на њеном путу ка Европској унији и нагласио важност наставка процеса реформи, посебно у домену владавине права.

Фабрици је поновио важност обезбеђивања климе која погодује брзом наставку преговора с Приштином у оквиру дијалога под окриљем ЕУ и што скоријег закључења правно обавезујућег споразума о нормализацији.

Двојица саговорника разговарали су и о најзначајним питањима заштите животне средине и мера и активности којима ће Србија ова питања убудуће решавати.

Вучић је изразио заинтересованост за пројекте ЕУ у области заштите животне средине. Фабрици је представио нови програм Европске комисије, тзв. “Грин дил”, којим ЕУ успоставља нове приоритете у правцу још виших стандарда заштите животне средине и борбе против климатских промена.

Фабрици је нагласио значај за Србију да појача своје напоре у области животне средине до приступања ЕУ и понудио даљу подршку у заштити животне средине, укључујући у оквиру решавања загађења ваздуха у Београду.

Ова сарадња биће додатно размотрена у наредном периоду као наставак Стратегије за квалитет ваздуха, коју Србија тренутно развија уз подршку Европске уније.

Извор: РТС

Check Also

Французи, Британци и Немци се захвалили Србији на помоћи

Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије, добио је писма захвалности …