Главна / Друштво / Данас је Митровдан

Данас је Митровдан

Српска православна црква и верници прослављају Св. Димитрија или Митровдан.

Св. Димитрије је био хришћански светитељ за кога се верује да је живео у Солуну почетком 4. века. Током средњег века, Свети Димитрије је поштован као један од најважнијих православних војника међу светитељима.
Култ светог ратника Димитрија је распрострањен код Срба захваљујући великој духовној блискости са грчким народом, где је овај светитељ веома слављен још од времена турске најезде. Димитрије је по очевој смрти наследио војводско звање, а како је васпитаван у хришћанском духу, он је проповедао хришћанство, уместо да га, по заповести и налогу цара Максимијана, истребљује. Цар, сазнавши да је намесник Димитрије хришћанин и да је многе, уместо да их одврати, управо превео у хришћанство, нареди да Димитрије буде прво утамничен а затим избоден копљима, усред молитве. Тело му је било бачено, али су га хришћани тајно сахранили. На месту где је свети Димитрије сахрањен, велможа Леонтије из Илирије, излечен је од тешке болести над гробом овог мученика, у знак захвалности подигао је цркву. Приликом ископавања темеља цркве пронађене су мошти Светог великомученика Димитрија.
Свети Димитрије се сматра заштитником Солуна, јер је спасао град од непријатељске војске; исцелитељем болесника и невољника. Сви православни хришћани и верници славе овог великомученика верујући у његове исцелитељске моћи које су многима помогле.
У Србији и Републици Српској се Свети Димитрије празнује и као крсна слава Митровдан.
Овај дан је легендаран и по томе што су се хајдуци тада растајали да би негде презимили зиму.

Check Also

Обијена Електро-техничка школа у Сушици. Школу обишао председник општине Срђан Поповић

У току викенда, у касним ноћним сатима, лопови су обили Електро-техничку школу “Михајло Пупин” у …