Главна / Друштво / ОЕБС организовао дебату о сарадњи општина и Локалних савета

ОЕБС организовао дебату о сарадњи општина и Локалних савета

У организацији ОЕБС-а данас је одржан округли сто о функционисању Локалних савета. Општину Грачаница на овом скупу осим представника Локалних савета представљали су и заменик председника општине Грачаница Саша Данић као и председавајући СО Грачаница Љубиша Караџић.

Скуп који је одржан у хотелу Емералд окупио је представнике ОЕБС-а а имао је за тему однос локалних самоуправа и Локалних савета. Разговарано је о изазовима и најбољим праксама сарадње општина и савета са посебним нагласком на учешће Савета у процесима одлучивања.

Заменик председника општине Грачаница Саша Данић казао је на конференцији да су Локални савети најближи могући ниво власти локалним самоуправама у једном политичком систему јер су најближи грађанима.

„За нас као општину сеоски Савети су кључни фактор у циљу повезивања грађана са локалним структурама власти и зато је на самом почетку свог мандата председник општине Грачаница Срђан Поповић одржао састанке са њима, обилазио сва села на територији оптине како би се у директном контакту са мештанима упознао са проблемима и потребама. Захваљујући сеоским саветима који су сачинили детаљне извештаје ми сада имамо скоро комплетну структуру становништва. То је нама као општини од кључне важности у спровођењу стратегије равномерног развоја“, казао је Данић.

Он је напоменуо да су у последње две године Сеоски савети много активнији у односу на претходни период да су идејно били укључени у инфраструктурне планове као и креирању општинског буџета учествујући на јавним расправама.

Данић је навео да је сачињен правилник по којем ће се број Савета смањити али ће бити много функционалнији напомињући да без локалне демократије нема ни демократског система.

На округлом столу о искуствима у сарадњи са локалним самоуправама гововорили су и представници локалних савета.

Представници ОЕБС-а истакли су важност сарадње локалних самоуправа и сеоских савета посебно током осмишљавања развојних приоритета.На округлом столу представљено је и ново Административно упуство о сарадњи општина и сеоских савета.

Извор: http://nasagracanica.com/

Check Also

Представници Канцеларије за КиМ и Министарства просвете обишли ученике у Грачаници

Ученици основних и средњих школа на територији централног Косова и Метохије данас су, након три …