Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Оливер Ивановић није ратни злочинац, Курти да повуче реч

Ђурић: Оливер Ивановић није ратни злочинац, Курти да повуче реч

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да је цела Србија згрожена што поједини политичари у Приштини називају Оливера Ивановића ратним злочинцем.

“Оливер Ивановић није био ратни злочинац, Оливер Ивановић био је један од лидера српског народа који је представљао свој народ у тешком времену, борио се за његове интересе и за то поднео највећу жртву коју један човек може да поднесе и позивам их да се према њему и према његовој жртви односе са пијететеом и да се не сврставају у плејаду оних који на монструозан начин злоупотребљавају то убиство за подгревање етничких тензија”, рекао је Ђурић медијима у Косовској Митровици.

Ђурић очекује додатно разјашњење изјаве Аљбина Куртија, лидера покрета Самоопрредељење и вероватно будућег косовског премијера и очекује да та Куртијева тврдња буде повучена, јер то је, казао је, клевета не само против Ивановића који не може да се брани, већ против свих оних који су на частан и честити начин чували и штитили интересе свог народа.

Ђурић је у обраћању медијима рекао да поједини албански политичари понављају грешку коју су неки српски политичари чинили у прошлости тражећи себи лојалне представнике друге етничке заједнице.

Српска листа неће дозволити да буде гажена  

“Ствари једноставно тако не функционишу. Срби су јасно рекли кога желе да их представља, јасно су се определили за своје легитимне политичке представнике, они имају пуно демократско право да бирају ко ће да их представља”, навео је Ђурић.

Додао је да је Српска листа добила поверење зато што има мандат да заступа српске државне националне интересе, а не интересе различитих државних пројеката, пројеката других политичких кругова који заступају интересе других нација.

“Српска листа је показала да има одговоран однос према очувању мира и стабилности, тако ће наставити да се понаша и у будућности, али свакако неће дозвоолити да буде гажена као легитимни политички прредставник и у томе ће имати подршку државе Србије”, рекао је Ђурић.

“Шта год да Српска листа буде одлучила да ради у наредном периоду имаће подршку и разумевање државе Србије, због тога што ми стојимо уз наш народ на КиМ, уз њихове политичке представнике и немојте мислити да је лако представљати заједницу која је изложена систематских притисцима дуже од две деценије и чија се већина још увек налази у прогонству”, рекао је Ђурић.

Подсетио је на чињеницу да се 247.000 људи налази у расејању на КиМ још од 1999. године.

Ђурић је истакао да је недопустиво да Марко Рошић, један од осумњичених у вези са убиством Оливера Ивановића буде у притвору приштинског тужилаштва скоро годину дана без оптужнице.

“Још мање је допустиво да буде изложен систематској тортури са циљем да да исказ који би оптужио друге Србе или било кога за чињење било каквих злочина”, рекао је Ђурић.

Ђурић борави у северном делу Косовске Митровице поводом градске славе Светог Димитрија.

Присуствовао је резању славског колача и освећењу црквене трпезарије, у чију је градњу Канцеларија уложила 7,4 милиона динара. Током поподнева обићи ће у Лепосавићу реновирану зграду Дома здравља. Канцеларија је за реновирање издвојила издвојила 59 милиона динара.

Извор: РТС

Check Also

Испуњени сви услови за безбедан повратак деце у школске клупе

Школе на централном Космету спремне су за повратак деце у школске клупе. У новим условима …