Главна / Вести / Србија / Вучић: Испуњен сан генерација – завршен цео Коридор 10, нећемо стати

Вучић: Испуњен сан генерација – завршен цео Коридор 10, нећемо стати

Овај пут и километри путева који су до сада изграђени управо су оно што смо желели кад смо почели да мењамо земљу, да мењамо себе, рекао је данас председник Александар Вучић на отварању источног крака Коридора 10 и поручио да “неће стати”.

“Нећемо стати на овоме, наставићемо даље, градићемо без престанка да бисмо имали више посла, више инвестиција, да бисмо завршили тај чаробни круг и да бисмо могли да кажемо да смо створили успешну и најлепшу, за нас свакако најлепшу, земљу на Балкану”, поручио је Вучић.

Све је данас овде, рекао је он – и сваки сан који смо сањали, и свака нада коју смо прикривали, и свака вера коју смо имали, напор који смо уложили.

Како каже, срећа је мала реч да опише оно што тренутно осећа.

“И када смо пре неколико година почели да мењамо Србију желели смо баш ово, желели смо чуда, километре аутопутева, да то буде начин како се изражавамо, нови стандард, ново полазиште. Данас смо изградили више тих километара него за последњих 40 година. Оставили смо иза себе прашњаву прошлост и окренули се будућности. Да би људи могли да одлазе, али и да се враћају у Србију”, поручио је Вуцицћ.

Борисов: Спајамо Западну и Источну Европу, нема више зидова

Председник бугарске владе Бојко Борисов поручио је данас да се отварањем источног крака Коридора 10 спајају Западна и Источна Европа.

Као и Немци, каже Борисов, који су имали Берлински зид и који је пао пре 30 година, и зид између две земље, Србије и Бугарске, је “пао”.

“Ми имамо луку Варна, Бургас и све до Истанбула немамо препреке. Цела бугарска привреда ће користити овај пут у целости”, поручио је Борисов, обративши се први на церемонији отварања источног крака Коридора 10 према Бугарској.

Он је честитао свима на изградњи пута, који ће, уз велики значај за економије, бити и безбедан, без несрећа.

Грађани Србије су финансирали изградњу Коридора

Председник Србије Александар Вучић је рекао да треба да будемо поносни на свој рад и труд захваљујући којем је изграђен Коридор 10. О тим путевима се маштало и чезнуло, рекао је Вучић.

Уочи отварања последње деонице источног крака Коридора 10, председник Србије Александар Вучић је захвалио свим радницима који су помогли да се он изгради.

 

Навео је да су изградњу финансирали грађани Србије, посредством Европске инвестиционе банке.

“Треба да будемо поносни на свој рад и труд, о томе се маштало и чезнуло, а данас је нормално”, рекао је Вучић.

У једном делу Коридора, каже, има осам трака због узбрдица. Вучић наводи и да се овом деоницом избегава Сићевачка клисура, али и отвара Стара планина.

Изградња пута је и инвестиција за будућност, која ће донети нове инвестиције, радна места, већи промет.

“Имамо све више путника, све израженији теретни саобраћај, посебно му се радујем, јер кад видите камионе као у Немачкој или на северу Италије, знате да сте дошли у развијену земљу”, навео је Вучић.

Додаје и да је у том делу највећи саобраћај из Турске чији држављани ће сада моћи да путују брже и јефтиније. “Немају метар кроз Србију који није ауто-пут”, рекао је Вучић.

“Сада ће сви пролазити кроз Србију”

Вучић је изразио задовољство завршетком Коридора 10, уочи отварања последње деонице на Источном краку тог коридора, према бугарској граници.

“Срећан сам, ово је био тежак посао. Тешко је због косина и тунела од 800 метара, али изгледа као Швајцарска. Срећни сте када то урадите”, рекао је Вучић за Пинк тв.

То ће, уверен је, донети нови живот, енергију и наду.

“Ово ће значити и људима који путују, али и за теретни саобраћај и цео саобраћај. Сви ће сада кроз Србију”, казао је Вучић за Пинк.

Испуњен сан генерација – завршен цео Коридор 10

Вучић обишао је данас, пре свечаног отварања, последњу деоницу Коридора 10 и истакао да је поносан због завршетка тог коридора о коме су, каже, сањале многе генерације.

Коридор 10 омогућиће безбедно путовање, али и даљи економски развој, рекао је Вучић.

Много новца, рада, труда и енергије је уложено у изградњу Коридора 10, указао је он за Прву тв и захвалио и честитао свима који су вредно и успешно обавили свој посао.

Ауто-путеви поред безбедности значе, каже, и више инвестиција, фабрика, радних места и привући ће све више путника.

“То је за нас од кључног значаја за раст економије. Расту нам приходи за путеве, зато у инвестициони план можемо да убацимо и 900 милиона евра за око 5.000 километара локалних путева”, рекао је Вучић.

Као што је сада југ Србије умрежен ауто-путевима и као што су сада повезани и Врање и Лесковац и Ниш и Пирот, тако ће и Шумадија, наглашава, бити премержена ауто-путевима изградњом ауто-пута Карађорђе, Моравског коридора и ауто-пута Милош Велики.

Додао је да остаје још само да се Топлица повеже ауто-путем до Приштине и Тиране.

Свечаности присуствује и премијерка Србије Ана Брнабић, као и министри у владама две земље, представници иностраних кредитора и компанија које су радиле на овој деоници.

Источни крак Коридора 10 повезује Србију са Бугарском, али је важна и као транзитни коридор преко којег се одвија саобраћај између централне Европе и Турске ка Блиском Истоку.

Укупна дужина целог Коридора 10 у Србији износи око 813 километара, а његов источни крак од Ниша до Димитровграда, укупне је дужине 86,9 километара.

Деонице на источном краку Коридора 10 које се пуштају у саобраћај данас су деонице од Просека до Црвене Реке, укупне дужине 22,5 км (Просек-Банцарево 9,4 км, тунел Банцарево око 700 м, Банцарево-Црвена Река 12,4 км).

На целом источном краку од Ниша до Димитровграда урађено је 87 мостова, пет тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, Пржојна падина, Прогон – укупне дужине 2,6 км), пет саобраћајних петљи, 12,5 милиона кубних метара ископа, насипа од 9,5 милиона метара кубних материјала и око 780.000 тона асфалта.

Тунел Банцарево, који се такође пушта у саобраћај, опремљен је најсавременијим системима који омогућавају безбедан саобраћај.

Председник Вучић је јуче најавио да ће до 1. децембра вожња ауто-путем источног крака Коридора 10 бити бесплатна.

Укупна вредност изградње источног крака Коридора 10 процењује се на око 476 милиона евра, укључујући и додатно изведене радове као последица измене пројеката.

Изградња источног крака Коридора 10 почела је 2010. године.

Извор: Танјуг, РТС

Check Also

Ђурић сутра са амбасадорима Немачке и Француске

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састаће се сутра, 4. јуна, у 9:30 …