Главна / Друштво / Дан примирја у Првом светском рату

Дан примирја у Првом светском рату

У Србији и свету се обележава Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Примирје у Првом светском рату је потписано на данашњи дан 1918. године у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, а у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета.

Дан примирја се обележава у исто време у свим главним градовима држава победница.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводиће у име Владе Србије централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти.

“Република Србија се са поносом и пијететом сећа стотина хиљада цивила и ратника, невино и јуначки пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године”, саопштило је Министарство.

Српска војска у Првом светском рату

Српска војска у Првом светском рату

Церемонија код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату почиње у 11 часова, када је 1918. године примирје ступило на снагу.

Присуствоваће високи представници Војске Србије, Града Београда, као и дипломатски и војни изасланици више земаља.

У Србији je овај празник први пут званично обележен 2012. године.

Извор : РТС

Check Also

На територији општине Грачаница нема новооболелих од ковида

У протеклих 24 сата на територији општине Грачаница нема регистрованих случајева инфицираних Ковидом 19, саопштено је из Кризног …