Главна / Вести / Србија / Вучић у Паризу, састанак са Макроном

Вучић у Паризу, састанак са Макроном

Председник Србије Александар Вучић боравиће од данас у тродневној радној посети Паризу, током које ће се састати са француским председником Емануелом Макроном.

Током првог дана посете, председник Вучић присуствоваће вечери коју председник Француске приређује за шефове држава, влада и представнике међународних организација. Другог дана Вучић ће се састати са Макроном и присуствовати отварању Другог Париског форума о миру.

Програмом је планирано да председник Србије учествује у разговору о 75 година Организације Уједињених нација, као и на панелу “Мишљења младих о мултилатерализму” током 40. заседања Генералне конференције Унеска.

Учесницима 40. заседања Генералне конференције Унеска, председник Вучић ће се обратити последњег дана посете, када ће имати сусрет са генералном директорком Унеска Одри Азуле, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Вучић је јуче у Охриду оценио да његов предстојећи сусрет са Макроном можда никада није био важнији, да током тог сусрета очекује да добије подршку за пројекат “мали Шенген”, али и да чује о новој методологији коју предлаже француски председник у погледу проширења ЕУ.

“Његове идеје не бих потцењивао и ниподаштавао као што други раде. Желим да разговарамо и о овој иницијативи. Тражићу од њега и молићу за подршку, јер ако то будемо имали створићемо потпуно нове услове и то би нам био један од извора убрзаног раста у наредним годинама. Ако добијемо ту врсу подршке, неће бити лако да се све ово сруши. Можда нам никад нису били важнији разговори с Макроном”, рекао је Вучић за РТС.

Он је истакао да је захвалан Американцима за подршку овом пројекту, и да се нада да ће добити и подршку Макрона, јер без тога ће, каже, бити тешко добити подршку Европе.

Једнако је важно, нагласио је он, да од француског председника чује више о новој методологији, односно идејама у погледу Европске уније и политике проширења и подсетио да је са француским председником отворено разговарао и у Београду, током Макронове посете, читавих седам сати.

“Он има изузетну енергију и ако би део онога о чему је говорио било могуће остварити, мислим да би то биле добре вести за Србију. Желим да чујем од њега тет-а-тет шта мисли и онда можемо да правимо неке планове за будућност”, рекао је председник Србије.

Вучић је подсетио да је Макрон одржао емотиван говор у Београду током посете, поручивши да жели да пружи Србима подршку и помоћ.

Извор: Танјуг

Check Also

Вучић: Насилници ће бити поражени, одговорни ухапшени

Грађани не би требало да се превише секирају због протеста, не зато што нам насилници …