Главна / Вести / Косово и Метохија / ИПЖП: Из коначних резултата искључити гласове из Србије

ИПЖП: Из коначних резултата искључити гласове из Србије

Изборни панел за жалбе и представке наложио је да ЦИК поново преброји 1.472 бирачка места и да из коначних резултата избаци гласове који су стигли из Србије.

Изборни панел за жалбе и представке саопштио је данас одлуку о притужбама политичких субјеката на коначне резултате избора од 6. октобра, које је Централна изборна комисија објавила у четвртак, 7. новембра.

На основу те одлуке, ИПЖП је затражио од ЦИК-а да поново броји 1472 бирачка места, а такође, на захтев коалиције НИСМА – Алијанса Ново Косово, Изборни панел за жалбе и представке је наложио ЦИК-у да из коначних резултата искључи гласове који долазе из Србије, док су 23 жалбе одбачене.

Такође 25 жалби је одбијено као неосновано и једна жалба је повучена. Након те одлуке ИПЖП, у року од 24 часа, незадовољне стране имају право да се жале Врховном суду Косова, који потом има 72 сата да донесе одлуку о тим жалбама. Изборни панел за жалбе и представке је примио 100 жалби политичких субјеката, а највише – 42. жалбе, од Самосталне либералне странке Слободана Петровиц́а.

Од кандидата за посланике у Скупштини Косова, жалбе су уложили Ваљон Рамадани из Самоопредељења и Муфера Шиник из КДТП-а. Након тог процеса, незадовољни могу да се обрате Уставном суду Косова. НИСМА по последњим резултатима, није прешла изборни праг од пет одсто гласова.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Дедић: Почело друго полугодиште, ђаци у школским клупама

Ученици у свим школама у српским срединама на Косову и Метохији од јутрос су у …