Главна / Друштво / Омладински савет Грачаница: Петиција- први корак у борби за здрав ваздух!

Омладински савет Грачаница: Петиција- први корак у борби за здрав ваздух!

Мештани Лапљег Села и Преоца више од две године суочавају се са несносним смрадом који се шири из речног корита Грачанке, која у свом току  носи супстанце непознатог порекла, а које својим постојањем угрожавају једно од основних права на здрав живот, право на чист ваздух.

Омладински савет Грачаница још једна је од организација која ће својим активностима допринети у борби за решавање горућег проблема мештана поменута два села.

Гостујући у Дневнику Радио Телевизије Грачаница Душан Борисављевић, председник Омладинског савета Грачаница у предствљању планова предвиђених за реализацију у наредним данима истакао је да очекује да иницијативу подрже мештани најпре пет села у којима ће се спровести потписивање петиције, али и сви савесни грађани који желе и воде рачуна о очувању животне околине.

“Проблем који постоји у нашој општини је озбиљан и захтева ангажовање свих нас. Омладински савет Грачаница је овим акцијом хтео да покаже како је то бити одговоран према својој околини, и зато смо као организација одлучили да урадимо нешто по том питању, а кренућемо од  потписивања петиције којом ћемо тражити да се пронађе решење за дати проблем. Петиција ће се потписивати у четвртак, петак и понедељак у пет села: Лапљем Селу, Преоцу, Грачаници, Гуштерици, Угљару, а након прикупљених потписа, који нам дају легално оруђе које можемо да искористимо у решавању датог проблема, предаћемо их у уторак надлежним локалним институцијама, тачније председнику општине Грачаница Срђану Поповићу. Према нашем плану организоваћемо и јавну дебату, која ће бити одржана у Дому културе у Лапљем Селу и на којој ће бити позвани на учешће сви релевантни чиниоци овог друштва, како на локалном тако и на централном нивоу, стручни људи из области заштите животне средине, а истим поводом позивам све заинтересоване да се одазову нашем позиву и заједно дискутујемо о даљим корацима у решавању проблема”, рекао је за РТВ Грачаница Борисављевић.

Смрад од отпадних вода које се уливају у неком делу тока реке Грачанке, мештанима који живе у непосредној близини ње онемогућавају нормално функционисање. У вечерњим и ноћним сатима смрад се шири целим селом. Мештани су више пута до сада истицали да поред тога што им је у 21.веку ускраћено право на чист ваздух, брину их и последице удисања тако загађеног ваздуха.

 

 

 

Check Also

Comnet најоштрије осуђује претње упућене новинарки Информера Милици Дакић

Удружење електронских медија Comnet најоштрије осуђује бруталне претње, које су путем друштвених мрежа  упућене новинарки …