Главна / Друштво / Омладински савет Грачаница: Петиција- први корак у борби за здрав ваздух!

Омладински савет Грачаница: Петиција- први корак у борби за здрав ваздух!

Мештани Лапљег Села и Преоца више од две године суочавају се са несносним смрадом који се шири из речног корита Грачанке, која у свом току  носи супстанце непознатог порекла, а које својим постојањем угрожавају једно од основних права на здрав живот, право на чист ваздух.

Омладински савет Грачаница још једна је од организација која ће својим активностима допринети у борби за решавање горућег проблема мештана поменута два села.

Гостујући у Дневнику Радио Телевизије Грачаница Душан Борисављевић, председник Омладинског савета Грачаница у предствљању планова предвиђених за реализацију у наредним данима истакао је да очекује да иницијативу подрже мештани најпре пет села у којима ће се спровести потписивање петиције, али и сви савесни грађани који желе и воде рачуна о очувању животне околине.

“Проблем који постоји у нашој општини је озбиљан и захтева ангажовање свих нас. Омладински савет Грачаница је овим акцијом хтео да покаже како је то бити одговоран према својој околини, и зато смо као организација одлучили да урадимо нешто по том питању, а кренућемо од  потписивања петиције којом ћемо тражити да се пронађе решење за дати проблем. Петиција ће се потписивати у четвртак, петак и понедељак у пет села: Лапљем Селу, Преоцу, Грачаници, Гуштерици, Угљару, а након прикупљених потписа, који нам дају легално оруђе које можемо да искористимо у решавању датог проблема, предаћемо их у уторак надлежним локалним институцијама, тачније председнику општине Грачаница Срђану Поповићу. Према нашем плану организоваћемо и јавну дебату, која ће бити одржана у Дому културе у Лапљем Селу и на којој ће бити позвани на учешће сви релевантни чиниоци овог друштва, како на локалном тако и на централном нивоу, стручни људи из области заштите животне средине, а истим поводом позивам све заинтересоване да се одазову нашем позиву и заједно дискутујемо о даљим корацима у решавању проблема”, рекао је за РТВ Грачаница Борисављевић.

Смрад од отпадних вода које се уливају у неком делу тока реке Грачанке, мештанима који живе у непосредној близини ње онемогућавају нормално функционисање. У вечерњим и ноћним сатима смрад се шири целим селом. Мештани су више пута до сада истицали да поред тога што им је у 21.веку ускраћено право на чист ваздух, брину их и последице удисања тако загађеног ваздуха.

 

 

 

Check Also

Покренут девети пројекат ” Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске”

Деветим по реду пројектом планиран је долазак великог броја српске деце школског узраста од 10 …