Главна / Друштво / У Грачаници обележена ктиторска слава манастира и слава ОШ „Краљ  Милутин“

У Грачаници обележена ктиторска слава манастира и слава ОШ „Краљ  Милутин“

Поводом ктиторске славе Св. Краљ Милутин у манастиру Грачаница је у присуству великог броја верника, служена света архијерејска литургија.

Литургију је служио владика рашко-призренски епархије  Теодосије са свештенством и монаштвом манастира.

У беседи након литургије владика Теодосије рекао је да је краљ Милутин,  који је као круну свога стваралаштва,  владао  40 година и толико цркава и манастира подигао,  подигао и  нашу дивну Грачаницу у којој служимо и богу се молимо.

Oрденом српског Kраља Милутина, владика Теодосије одликовао је Зорана  Стојисављевића и  Небојшу Башчаревића.

„ На  данашњи празник одликовали смо нашу браћу, задужбинаре које ходе путевима наших славних предака,  који су чинили оно што је добро за цркву божију и за земљу и за народ. Морам овде да поменем нашег брата у христу Бранка Миљковића који је већ носиоц ордена Св. Саве,  коме је такође  наша света црква доделила орден. Сви они су наша подршка , који данас опстајемо на овим светим просторима и  олакшавају нам живот у веома тешким условима, тако што су предани ономе што је богу угодно и народу потребно“, рекао је Владика рашко-призренски.

Благодарећи добитнике ордена,  владика Теодосије рекао је да  „оно што су добили од господа, то несебично деле и другима и да је зато  данашњи дан празник, улепшан и овим чином и да господ све упути да чинимо добро једни  другима и будемо несебични и милостиви,  како би личили на њега и како би он видео себе“.

Зоран Стоисављевић, добитник ордена  Св. Краљ Милутин истакао је да му је као православном србину велика и неописива  срећа  и задовољство  што је добитник овог  признања,  којим су га  српска православна црква,  патријарх Иринеј и владика Теодосије одликовали.

„Нисам ја ништа посебно урадио много. Урадио сам онолико колико сам могао и колико сам требао и када бисмо сви урадили оно што би требало и за цркву,  народ ,  друштво  и  за државу,  било би нам вероватно другачије. Ја се трудим максимално да све што је у мојој моћи,  онолико колико ја могу,  а није то много,  учиним. Бавим се путевима, путеви значе живот,  значе да се народу олакша приступ до одређених дестинација, до  својих кућа и посла.То нам је задатак и то свакодневно радим,  јер сви путеви воде на Косово и  ми никада наше путеве нисмо напуштали и од трагичне 1999. године, па све до данашњих дана.

Владика је  похвалио и Основну школу  „Краљ  Милутин“ из Грачанице, директора,  професоре и ученике који су били на светој литургији и причестили се.

Директор ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници Владимир Милкић истакао је да школа данас слави 145 година рада.

„Наше образовање на овим просторима кренуло је пре више од 250 година,  управо у порти овог манастира. Данас се враћамо нашем манастиру и надам се да ћемо овај дан оплеменити пригодним културним програмом, који су наши ученици припремили за свештенство, монаштво и све госте, који данас присуствују овој нашој слави“, истакао је директор  ОШ „Краљ Милутин“, једне од највећих  школа на централном Космету.

Check Also

“Поспешивање дијалога младих са Косова и Метохије – активни млади у дигиталном добу”

Центар за одговорну акцију из Београда је организовао радионицу под називом “Поспешивање дијалога младих са …