Главна / Друштво / У Грачаници обележена ктиторска слава манастира и слава ОШ „Краљ  Милутин“

У Грачаници обележена ктиторска слава манастира и слава ОШ „Краљ  Милутин“

Поводом ктиторске славе Св. Краљ Милутин у манастиру Грачаница је у присуству великог броја верника, служена света архијерејска литургија.

Литургију је служио владика рашко-призренски епархије  Теодосије са свештенством и монаштвом манастира.

У беседи након литургије владика Теодосије рекао је да је краљ Милутин,  који је као круну свога стваралаштва,  владао  40 година и толико цркава и манастира подигао,  подигао и  нашу дивну Грачаницу у којој служимо и богу се молимо.

Oрденом српског Kраља Милутина, владика Теодосије одликовао је Зорана  Стојисављевића и  Небојшу Башчаревића.

„ На  данашњи празник одликовали смо нашу браћу, задужбинаре које ходе путевима наших славних предака,  који су чинили оно што је добро за цркву божију и за земљу и за народ. Морам овде да поменем нашег брата у христу Бранка Миљковића који је већ носиоц ордена Св. Саве,  коме је такође  наша света црква доделила орден. Сви они су наша подршка , који данас опстајемо на овим светим просторима и  олакшавају нам живот у веома тешким условима, тако што су предани ономе што је богу угодно и народу потребно“, рекао је Владика рашко-призренски.

Благодарећи добитнике ордена,  владика Теодосије рекао је да  „оно што су добили од господа, то несебично деле и другима и да је зато  данашњи дан празник, улепшан и овим чином и да господ све упути да чинимо добро једни  другима и будемо несебични и милостиви,  како би личили на њега и како би он видео себе“.

Зоран Стоисављевић, добитник ордена  Св. Краљ Милутин истакао је да му је као православном србину велика и неописива  срећа  и задовољство  што је добитник овог  признања,  којим су га  српска православна црква,  патријарх Иринеј и владика Теодосије одликовали.

„Нисам ја ништа посебно урадио много. Урадио сам онолико колико сам могао и колико сам требао и када бисмо сви урадили оно што би требало и за цркву,  народ ,  друштво  и  за државу,  било би нам вероватно другачије. Ја се трудим максимално да све што је у мојој моћи,  онолико колико ја могу,  а није то много,  учиним. Бавим се путевима, путеви значе живот,  значе да се народу олакша приступ до одређених дестинација, до  својих кућа и посла.То нам је задатак и то свакодневно радим,  јер сви путеви воде на Косово и  ми никада наше путеве нисмо напуштали и од трагичне 1999. године, па све до данашњих дана.

Владика је  похвалио и Основну школу  „Краљ  Милутин“ из Грачанице, директора,  професоре и ученике који су били на светој литургији и причестили се.

Директор ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници Владимир Милкић истакао је да школа данас слави 145 година рада.

„Наше образовање на овим просторима кренуло је пре више од 250 година,  управо у порти овог манастира. Данас се враћамо нашем манастиру и надам се да ћемо овај дан оплеменити пригодним културним програмом, који су наши ученици припремили за свештенство, монаштво и све госте, који данас присуствују овој нашој слави“, истакао је директор  ОШ „Краљ Милутин“, једне од највећих  школа на централном Космету.

Check Also

На територији општине Грачаница нема новооболелих од ковида

У протеклих 24 сата на територији општине Грачаница нема регистрованих случајева инфицираних Ковидом 19, саопштено је из Кризног …