Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић о састанку са Макроном и Тачијем: Био сам реалистичан и отворен
epa07990717 Serbia's President Aleksandar Vucic (L) shakes hands with French President Emmanuel Macron (C) next to Kosovo's President Hashim Thaci during a trilateral meeting as part of the Paris Peace Forum, in Paris, France, 12 November 2019. The international event on global governance issues and multilateralism takes place on 12 to 13 November in Paris. EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Вучић о састанку са Макроном и Тачијем: Био сам реалистичан и отворен

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Паризу, након састанка са председником Француске Емануелом Макроном и косовским председником Хашимом Тачијем, да је позиција Србије недвосмислена и непромењена.

На питање новинара коме је био наклоњенији Макрон, Вучић није хтео да одговори, објашњавајући да би у противном био субјективан.

На питање новинара коме је био наклоњенији Макрон, Вучић није хтео да одговори, објашњавајући да би у противном био субјективан.

“Француски председник је то рекао пре свега мислећи на себе и немачку канцеларку, као и европске институције”, нагласио је Вучић.

Упитан да ли је Макрон инсистирао на укидању такси, Вучић је подсетио да је шеф француске државе већ безброј пута о томе говорио.

“Зна то и Тачи. Није то питање о којем се расправља, сви знају за то и то је ствар која се подразумева. Чекамо да укину таксе па да разговарамо, наравно, ако желе да разговарамо о постизању компромиса”, рекао је Вучић.

Сматра да је француски председник Емануел Макрон желео да покаже европску посвећеност решавању проблема на европском тлу.

“Ја сам био реалистичан, помало песимистичан, био отворен и рекао истину”, навео је Вучић.

Наставак дијалога када Приштина укине таксе 

Указао је да је Тачи говорио како ће влада у Приштини бити формирана почетком децембра.

“Ја сам рекао да неће бити тако, као и обично, па је Тачи рекао ‘онда, добро, сачекајте до јануара'”, додао је Вучић.

Вучић је истакао да је позиција Србије непромењена и да ће наставити дијалог када Приштина укине таксе.

“Када укину таксе можемо да седнемо за сто”, поновио је Вучић.

Вучић је одбацио критике дела јавности и опозиције на ицијативу “мали шенген”, наводећи да Србија има суфицит у трговини са свим земљама у окружењу, осим са Мађарском, и да су отворена тржишта потребна, како би српска економија била што јача.

“Да ништа не знате свако би то разумео осим српских политичара у опозицији. Ми ћемо њима да продајемо наше возове, и све што направимо у нашој земљи. Је л’ могуће да неко толико не разуме економију да то морате да му цртате”, истакао је Вучић.

“Потребна отвореност јер хоћемо да будемо најснажнији” 

Коментаришући оцене да је и иницијатива “мали Шенген” “пузајуће признање Косова”, Вучић је рекао да ту причу слуша већ седам година и да не жели више да подсећа своје претходнике шта су они радили 1999. године, 2004, 2008. године…

“Ако вам је циљ да немамо трговину, да имамо дефицит са свима, затворите се, направите привреду која не може ништа да уради. Нама треба отвореност, јер хоћемо да будемо најснажнији”, рекао је Вучић.

Упитао је шта тачно појединцима смета у иницијативи – брза трака за камионе, извоз кекса или чоколаде, прелазак границе са личном картом.

Извор: РТС

Check Also

Поповић: Институције у Приштини немају слуха за проблеме Срба

Дванаест година након једнострано проглашене незавизности Косова, положај Срба у косовском друштву још увек је …