Главна / Друштво / Светски дан борбе против дијабетеса

Светски дан борбе против дијабетеса

Светски дан борбе против дијабетеса се обележава 14. новембра. Иницијативу за његово обележавање покренула су Међународна дијабетолошка федерација и Светска здравствена организација 1991. године, као одговор на све већи број оболелих од тзв. шећерне болести широм света. Овај датум је изабран у част рођендана Фредерика Бантинга, који је заједно са Чарлсом Бестом први изложио идеју која је довела до открића инсулина у октобру 1921. године.

На Генералној скупштини Уједињених нација одржаној 20. децембра 2006. године усвојена је Резолуција о дијабетесу, а Светски дан борбе против дијабетеса је уврштен у званични календар УН.
Овај датум се обележава широм света. Обзиром да је плава званична боја Уједињених нација, на тај дан је 2007. године велики број знаменитости био осветљен плавим рефлекторима.
У 2014.години дијабетес је имало скоро 387 милиона особа, од чега приближно половина не зна да болује од шећерне болести. Највећи број оболелих одраслих особа (77%) живи у земљама са ниским и средњим приходом и већина је узраста између 40 и 59 година. Дакле, болест погађа радно активно становништво на врхунцу радне способности. Због појаве касних симптома, болест се открива када се развију компликације шећерне болести. Самим тим, лечење је дуже, теже и скупље, радна способност се смањује и одсуствовање услед болести се повећава. На глобалном нивоу, у 2014.години 11% свих трошкова усмерених ка здравственој заштити користили су се за лечење дијабетеса.
Слоган кампање борбе против дијабетеса је “Нека здрава исхрана постане право, а не привилегија” и има за циљ побољшање доступности здраве хране, успоравање напредовања дијабетеса и уштеда средства која се губе због смањења радне способности и трошкова у здравству.

Check Also

Ученици Гимназије У Лапљем Селу приредили “Гимназијалски доручак”

Ђачки парламент Гимназије у Лапљем Селу, осмислио је и у сарадњи са свим ученицима и …