Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Захвалност Грчкој на ставу према КиМ

Вучић: Захвалност Грчкој на ставу према КиМ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова Републике Грчке Никосом Дендијасом.

Како се наводи у саопштењу председникове Службе за сарадњу са медијима, Вучић је рекао да Србија придаје изузетан значај односима са Грчком, који су засновани на чврстом пријатељству, историјски потврђеној блискости и солидарности двају народа.

„Високо ценимо доследан и принципијелан став Грчке о непризнавању једнострано признате независности Косова. Захвални смо Грчкој на интересу који показује за дијалог Београда и Приштине, као и за подршку имплементацији Бриселског споразума“, рекао је Вучић изразивши наду да ће Грчка, као и до сада, подржавати позиције Србије у  међународним организацијама, уз поштовање основних принципа међународног права и Повеље УН.

„Пуноправно чланство у ЕУ је у самом врху спољнополитичких приоритета Србије. Уверени смо да што скорија интеграција свих земаља Југосточне Европе у ЕУ представља једину реалну гаранцију за трајну и одрживу стабилизацију целог региона“, рекао је Вучић и додао да високо цени принципијелну позицију Грчке по овом питању и њено активно ангажовање на убрзању процеса евроинтеграција Србије, као и осталих земаља из региона.

Председник Вучић је истакао да посета министра Дендијаса има посебан значај као припрема за трећи састанак Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, који ће бити одржан у децембру ове године у Атини. „Очекујемо да на предстојећем састанку буде потписана Декларација о успостављању стратешког партнерства чиме би био формализован највиши ниво сарадње између Републике Србије и Републике Грчке“, нагласио је Вучић истакавши да је Србија изузетно заинтересована за унапређење привредне сарадње са Грчком, посебно у области саобраћајне и енергетске инфраструктуре.

Вучић је са задовољством прихватио позив председника Прокописа Павлопулоса да посети Грчку 10. децембра ове године, наведено је у саопштењу.

Check Also

У српским срединама на КиМ један преминули и још 38 позитивних на коронавирус

У српским срединама на Косову и Метохији у последња 24 часа коронавирус је потврђен код …