Главна / Вести / Косово и Метохија / Радови на канализацији у Грачаници без сагласности општине. Мештани траже помоћ

Радови на канализацији у Грачаници без сагласности општине. Мештани траже помоћ

Група мештана Грачанице данас је на састанку са председником општине Грачаница Срђаном Поповићем изразила револт и затражила помоћ локалне самоуправе због радова на канализационој мрежи коју спроводи Косовско министарство за заштиту животне средине којим становништву општине поред већ постојећег са реком Грачанком прети нови еколошки акцидент. Мештани за данас у 11: 30 најавили протест на месту где се радови изводе.

Наиме, косовско министарство за заштиту животне средине и просторног планирања започело је радове на канализационој мрежи у једном делу Грачанице без договора и сагласности Општине Грачаница.

Мештани у делу села које се готово граничи са суседном Ајвалијом где се радови изводе тврде да су њихова домаћинства, али и цела општина овим извођењем радова угрожени јер се постојећа канализација и поток затврпавају а планом није предвиђено прикључивање домаћинстава на нову мрежу. Горући проблем остаје и то што се цеви за нову канализациону мрежу доводе до магистарлног пута на улазу у Грачаницу, а не до главне канализационе мреже чиме прети изливање фекалија по улицама.

Револтирани овим планом и почетком радова мештани овог дела Грачанице данас су разговарали са председником општине Срђаном Поповићем који им је у разговору потврдио да општину Грачаница нико није контактирао око договора везано за овај пројекат и да ће са институционалног нивоа учинити све да се све спроведе у интересу мештана.

На отвореном и конструктивном састанку Поповића са мештанима Грачанице заједнички је усаглашено да је једино прихватљиво решење постављање цеви до главне канализационе мреже и повезивање свих домаћинстава на исту.

Свако друго решење за становнике овог дела Грачанице је неприхватљиво. Они поручују да ће се мирним протестима одупрети овој намери косовског министасртва просторног планирања и заштиту животне средине.

Мештани су председнику општине изнели податак да је постојећи поток где је пролазила стара канализациона мрежа сада затрпан и да су  радови у пуном јеку и да у неким деловима у случају већих падавина, које се сада и очекују, може доћи до поплаве у многим домаћинствимна јер се канали отварају и затварају сходно пројекту који спроводе не водећи рачуна о интересима мештана, наводи се у достављеном саопштењу Општине Грачаница.

За мештане Грачанице и локалну самоуправу неприхватљив је податак да је пројектом предвиђена канализациона мрежа до главне магистрале у Грачаници а не њено спајање са главном канализационом мрежом која се налази на око 600 метара што прети, како је истакнуто, да изазове нови еколошки проблем поред већ постојећег са изливањем хемикалија у реку Грачанку у делу којим она пролази кроз Лапље Село и Преоце.

Check Also

Ракић и КФОР уручили заштитну опрему

Захваљујући сарадњи са командантом Кфора, градоначелник Горан Ракић је данас уручио заштитну опрему и дезинфекциона …