Главна / Вести / Косово и Метохија / Протест мештана- траже обуставу радова на канализационој мрежи до договора са општином Грачаница

Протест мештана- траже обуставу радова на канализационој мрежи до договора са општином Грачаница

Као што су и најавили, након данашњег састанка са председником општине Грачаница група мештана Грачанице данас је организовала протест тражећи хитну обуставу радова на канализационој мрежи коју без сагласности општине Грачница спроводи Косовско министарство за заштиту животне средине. Радове су обишли и директори општинских одељења инспекције и урбанизма Милош Аритоновић и Дејан Јовановић са сарадницима.

Мештани од извођача радова траже да прекине са активностима а од косовског министараства  за заштиту животне средине и просторног планирања да се руководи интересима становништва општине Грачаница и да пројекат спроведе у складу са стандардима којим неће доћи до новог еколошког загађења у општини поред већ постојећег са изливањем хемикалија у реку Грачанку у делу којим она пролази кроз Лапље Село и Преоце. Једино прихватљиво решење јесте постављање цеви до главне канализационе мреже и повезивање свих домаћинстава на исту.

Косовско министарство за заштиту животне средине и просторног планирања започело је радове на канализационој мрежи у једном делу Грачанице без договора и сагласности Општине Грачаница.

Директор општинског одељења инспекције Милош Аритоновић казао је да је забринутост мештана оправдана и да ће локална самоуправа пробати да у сарадњи са надлежним министасртвом реши настали проблем.

“ Упознати смо проблемом. Данас смо обишли терен и у наредном периоду уложићемо максималне напоре да у договору са министарством које реализује овај пројекат нађемо решење којим ће мештани овог дела Грачанице бити задовољни. Посебно је важно спречити неко ново еколошко загађење и настојаћемо да се цеви нове канализације спроведу до главне канализационе мреже како би домаћинства могла да се повежу на исту“, казао је Аритоновић.

За мештане Грачанице и локалну самоуправу неприхватљив је податак да је пројектом предвиђена канализациона мрежа до главне магистрале у Грачаници а не њено спајање са главном канализационом мрежом која се налази на око 600 метара што прети, како је истакнуто, да изазове нови еколошки проблем поред већ постојећег са изливањем хемикалија у реку Грачанку у делу којим она пролази кроз Лапље Село и Преоце.

Извор: Општина Грачаница

Check Also

Ракић и КФОР уручили заштитну опрему

Захваљујући сарадњи са командантом Кфора, градоначелник Горан Ракић је данас уручио заштитну опрему и дезинфекциона …