Главна / Вести / Косово и Метохија / Непримерени спот албанске певачице на рушевинама Храма Светог Николе у Новом Брду

Непримерени спот албанске певачице на рушевинама Храма Светог Николе у Новом Брду

Непримерени спот албанске певачице Аљбане Азизи на рушевинама Храма Светог Николе у Новом Брду узнемирио је Србе у Kосовском Поморављу. И док Међународна заједница ћути на све чешће угрожавање српске културне баштине, реакције и осуде стижу само од српских познаваоца друштвених прилика.

Потпредседник општине Ново Брдо Синиша Димић каже да су грађани узнемирени и да је велики број позива упућен овој институцији након сазнања о споту. Српски грађани су овај поступак протумачили као још један вид провокације и понижења.

“Ми смо приметили да су грађани узнемири, примилии смо велики број позива. Наша овлашћења су по овом питању минимална, односно мугу рећи да немамо никаква овлашћења да издајемо дозволе. Апсолутно осуђујемо такво понашање и апелујемо на надлежне институције да ураде све што је у њиховој могућности да се овакве ствари више не понављају јер су грађани видно узнемирени и зато што је ово скрнављење православних објеката”, рекао је Димић за РТВ Пулс.

Историчари овај поступак називају скандалом. Kажу да ово није први пут да се у српским црквама снимају спотови. Подсећају да је и храм Христа Спаса у центру Приштине доживео исто што и црква светог Николе.

“Kада би неко одлучио да у Сикстинској капели направи неки скандал тај би вероватно био ухапшен и био проглашен за болесну и умно поремећену личност”, рекао је историчар Александар Гуџић.

Година напада на Ново Брдо

“Ово је година напада на цркву у Новом Брду, на новобрдски комплекс и Србе у Новом Брду. Читава ова година је протекла од незаконитог извођења радова у организацији приштинског Иниститута финасираних од стране немачке канцеларије, онда служење мисе, онда неки дани дијаспоре и на крају дође ова полугола певачица. Праг понижења се лагано подиже и од прилике се креће према томе да видимо колико стварно можемо да издржимо. Има нешто врло чудно и опасно у свему томе, а то је како је могуће да те младе Албанке од којих је ова рођена у Швајцарској дођу тако и у нечијој светињи се полуголе сликају!? Ово је чудан феномен који је тешко објаснити. Али то је елементарно неваспитање и непристојност”, поручује новинар Живојин Ракочевић.

Албанска певачица Аљбана Азизи снимила је музички спот за нову песму где обнажена са још неколико девојака обучених у албанску ношњу на остацима порушене цркве изводи провокативан плес, што је противно свим црквеним законима, али и моралним начелима.

Верске инсититуције као што су цркве, џамије и синагоге служе верницима да унутар њих врше верске обреде, да се моле Богу за здрвље и благостање. Чином снимања спота, ударено је на културни идентитет српске православне заједнице на Kосову. Неговање културе, вере, традиције, обичаја, као и поштовање различитости, основа је сваког развијеног друштва. И поред тога што живимо у развијеном модерном друштву, изгледа да још увек није заживела она добро позната идеја, да ако поштујемо туђе, поштујемо и своје. Изгледа да је људска врста и даље остала на најнижем ступњу цивилизацијског развоја.

Извор: РТВ Пулс

Check Also

Из мајица поново у џемпере

Због јаког ветра села у околини Грачанице била су  јуче без електричне енергије. Проблеми са …