Главна / Друштво / Удружење жена Авенија – Лапље Село, чува традицију и промовише вредности

Удружење жена Авенија – Лапље Село, чува традицију и промовише вредности

У току године која се полако ближи крају, Удружење пословних жена Авенија из Лапљег Села било је нарочито активно, како кроз ангажовање жена, тако и у организацији манифестација и у учествовању на бројним догађајима широм земље и региона. На овај начин, ово Удружење  проноси глас о Косову и Метохији и упознаје житеље других места са нашом културом, обичајима и традицијом. Недавно су чланице Авеније представиле свој рад и у Скопљу, а у току године у многим градовима и на манифестацијама широм централне Србије.

Након традиционалне Видовданске изложбе у порти манастира Грачаница, Авенија је у току лета организовала и сада већ традиционалну манифестацију Златне руке Косовке девојке, која је веома успешно протекла са великим бројем учесника.

– Права лепеза рукотворина била је изложена ове године на манифестацији. Не само ручних радова, него је било и предмета у ручној изради од разних материјала. Педставио се и Александар Стајић који израђује широку лепезу производа, као и иконе. Имали смо и жену која се бави израдом накита. Дакле, то је прилика да сви гости виде шта све овде радимо и колико је то стварно вредно за све оне који знају да цене рукотворине – каже за емисију “Грачаница – центар традиције и културе” Радио Грачанице, Гордана Ђорић, председница Удружења.

Гордана додаје да мањи број младих људи данас цени традиционалну вредност предмета ручне израде, али да се томе увек враћамо и да ће у свакој генерацији бити и оних који ће то вредновати.

Авенија ову годину завршава успешно. Остаје да већ са почетком наредне године крену припреме за учешће на многим манифестацијама, али и за организацију оних већ традиционалних.

Check Also

Comnet најоштрије осуђује претње упућене новинарки Информера Милици Дакић

Удружење електронских медија Comnet најоштрије осуђује бруталне претње, које су путем друштвених мрежа  упућене новинарки …