Главна / Култура / Венац обележава 55 година од оснивања програмом „Тешко свуда своме без својега“
Ansambl Venac koncert u Narodnom pozoristu Beograd.11.12.2018. foto: Igor Marinkovic

Венац обележава 55 година од оснивања програмом „Тешко свуда своме без својега“

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „ВЕНАЦ“ из Приштине са привременим седиштем у Грачаници обележава 55 година од оснивања премијером програма „Тешко свуда своме без својега“ на Великој сцени Дома културе у Грачаници, у уторак 26. новембра 2019. године са почетком од 20 часова.

Ансамбл „Венац“ основан је у Приштини 1964. године са задатком да прикупља, чува, сценски обликује и презентује играчко, певачко, музичко и обредно наслеђе Косова и Метохије, али и ширег етнокореолошког простора. „Венац“ је јубиларну 55. годину обележио низом извођења програма „Земљом овом – Легенда о Венцу“ широм Србије и региона, затим вокално-инстурменталним програмом „У чије се здравље вино пије“ у Старом двору у Београду, а прославу завршава премијером новог програма „Тешко свуда своме без својега“ на матичној сцени у Грачаници, који ће потом бити изведен и на Великој сцени Народног позоришта у Београду 17. децембра 2019.

Нови програм Ансамбла „Венац“ прича о колевци српског народа, државе и традиције на Косову и Метохији и путевима којима је са Косова одлазио и њему се враћао. Из плодне Метохије, преко средњевековних градова, сеоба у западне крајеве Балкана и натраг до крова Старе Србије, Шар планине, биће вам јасно зашто легенда каже да Краљевић Марко тамо дубоким сном спава, а песма из Призрена показати да господство метрополе европске царевине може бити сачувано и када се помеша са оријентом.

Слојеви вековних емоција у овим играма и песмама су оно што  данас инспирише уметнике који су стварали овај програм. Ти слојеви носе традицију и сећање на велике историјске догађаје, личности из далеке прошлости и судбину држава, а све то из перспективе малог човека, оног анонимног уметника, који је стварао посвећен животу и опстанку своје породице. Зато је традиционална уметност важна за сагледавање карактера народа, а Венац програмом „Тешко свуда своме без својега“ сведочи о карактеру српског народа Косова, Метохије и старе Србије.

Check Also

Дом културе „Грачаница“ припремио богат програм културних садржаја

Дом културе „Грачаница“ је за седму недељу ограниченог кретања и ванредног стања изазваног епидемијом вируса …