Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Приштина треба да схвати да се сва нерешена питања решавају дијалогом

Ђурић: Приштина треба да схвати да се сва нерешена питања решавају дијалогом

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић у саопштењу за јавност каже да је сама идеја реципроцитета коју Аљбин Курти папагајски понавља у потпуној супротности са жељом одговорних и далековидих лидера у региону да на овим просторима створе услове за динамичнији развој и слободан проток људи, робе и капитала.

Реципроцитет је, како наводи, синоним за самоизолацију самопроглашеног Косова и инфантилан политички одговор на чињеницу да међународна подршка једнострано проглашеној независности опада и да је тај тзв. државотворни пројекат у дубокој кризи.

“Курти не може да дурењем и екстремизмом реши нагомилане социјалне и економске проблеме и друштвену кризу у нашој јужној покрајини, проистеклу из неспособности и неодговорности албанске политичке елите. Да би и Срби и Албанци на Косову и Метохији могли да почну да живе достојанственим животом, Приштина треба да схвати да се сва нерешена питања решавају, не уценама, већ дијалогом, и то након што се укину антицивилизацијске таксе на робу из централне Србије”, истиче Ђурић.

Оцењује да годишњица увођења антицивилизацијских такси од сто одсто на производе из централне Србије је и годишњица неуспеха дела међународне заједнице да на простору западног Балкана осигура поштовање вредности на којима почива савремена Европа.

“Једној бахатој и самовољној групи албанских политичких лидера у Приштини дозвољено је да крши Цефта споразум и многе друге споразуме иза којих је својим ауторитетом стала Европска унија. Испоставило се, нажалост, да они који су донели одлуку о увођењу ове трговинске блокаде нису усамљени у безумљу, већ да међу албанским политичким структурама на КиМ постоји консензус да се са Београдом и даље треба разговарати језиком уцена и притисака. Продуктиван дијалог је веома тешко водити са неким ко непрестано доказује своју вероломност и жељу да своју вољу намеће једностраним манифестацијама силе, и чак се поноси неспособношћу и неспремношћу да спроводи преузете обавезе и поштује дату реч”, наводи у саопштењу Ђурић.

Check Also

Уз помоћ “Комуналца” очишћене зелене и остале површине у Сушици

У раним јутарњим часовима радници “Комуналца“ отпочели су кошење траве и уређење зелених површина у …