Главна / Вести / Косово и Метохија / Завршено пребројавање гласова на Косову и Метохији

Завршено пребројавање гласова на Косову и Метохији

У Центру за бројање резултата у Приштини завршен је процес поновног пребројавања гласова са 1.408 бирачких места, чиме ће косовској Централној изборној комисији бити омогућено да може већ сутра да потврди коначне резултате парламентарних избора одржаних 6. октобра.

Према портпаролу ЦИК-а Ваљмиру Ељезију, жалбе могу да буду поднете Изборном панелу у року од 24 сата, а очекује се да ће резултати бити објављени на веб страници ЦИК-а већ наредног дана.

Пре него што потврди коначане резултате Централна изборна комисија треба да добије обавештење Изборног панела и Врховног суда да нема притужби.

Поновно броање гласова са 1.408 биралишта уследило је након захтева коалиције НИСМА – АНК – ПП. Иста коалиција тражила је одбацивање и 3700 гласова из централне Србије пристиглих поштом.

Оба захтева Изборни панел и Врховни суд су прихватили и тиме је та коалиција Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија прошла изборни праг за 30 гласова, па ће у следећем сазиву скупштине имати шест посланика.

Посланике у новом, седмом сазиву парламента имаће и – покрет “Самоопредљење”, Демократски савез, Декократска партија, Алијанс за будућност, Српска листа и странке мањинских заједница.

Избори на КиМ одржани су 6. октобра. Кандидате је имало 25 политичких субјеката. Око 118.000 Срба гласало је за десет посланика, а бирали су међу кандидатима – Српске листе, Самосталне либералне странке, Партије косовских Срба и коалиције Слобода.

Извор: РТС

Check Also

Ракић и КФОР уручили заштитну опрему

Захваљујући сарадњи са командантом Кфора, градоначелник Горан Ракић је данас уручио заштитну опрему и дезинфекциона …