Главна / Вести / Косово и Метохија / Грачаница: Жене страхују да пријаве насиље

Грачаница: Жене страхују да пријаве насиље

Данас се обележава Међународни дан борбе против насиља над женама. Као и у већини случајева и на КиМ се жене неретко одлучују да не говоре  о насилничком понашању супружника, у највећем броју примера наведено је да таквом одлуком желе да заштите децу или да су финасијски у немогућности да обезбеде старање над децом или самосталан живот.

Једанаест година трпела је насиље и живела у страху да ће је околина осуђивати.

“То није била само моја одлука, деца су ме молила да одемо из куће у којој није било мира, трпели смо психичко и физичко насиље годинама. Последњи пут је тупим предметом  покушао да ме убије и тада смо одлучила да покушамо да пронађемо спас одласком”, говори за РТВ Грачаница једна од жртви породичног насиља.

Психолог Сузана Колић Чепкеновић каже да жене страхују шта ће се десити након пријаве физичког и психичког малтретирања.

Неке жене немају где да оду и остају у кругу насилника баш због лоше економске ситуације. Сигурна кућа је једино склониште али је Грачаница још увек нема, иако је њена изградња актуелна тема већ неколико година. Једино такво уточиште за сада је Сигурна кућа у Новом Брду.

Командир Полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић рекао је за РТВ Грачаница да су од почетка ове године пријављена 22 случаја насиља над женама.

Више у видео прилогу:

 

 

Check Also

Витиа: Увешћемо нове мере како би спречили ширење коронавируса

Вршилац дужности косовског министра здравља Арбен Витиа поручио је вечерас да ће бити уведене и …