Главна / Вести / Косово и Метохија / У близини Христа Спаса почело ископавање због сумње да постоји масовна гробница

У близини Христа Спаса почело ископавање због сумње да постоји масовна гробница

По налогу Специјалног тужилаштва Kосова у кругу Универзитета у Приштини, почела су ископавања на две локације због сумњи да постоји масовна гробница у којој се налазе тела убијених Албанаца током сукоба на Kосову.

Тужилац Специјалног тужилаштва Kосова Дрита Хајдари рекла је да се локације између факултета Уметности и храма Христа Спаса у Приштини истражују на основу изјаве сведока.

“Много случајева да су посмртни остаци пренесени, што отежава у проналажењу несталих особа. Добили информацију за ову локацију, и сваку проверавамо како би пронашли нестала лица и посмртне остатке“.

Представник Kомисије за нестала лица Владе Kосова Јахја Лука је рекао да се још увек не зна да ли ће посмртни остаци бити пронађени на локацији која се данас истражује.

 

“Жалосно је шта се радило, може да се деси да овде нема ништа јер су на многим местима били закопани па ископани, пребацивани, то је пракса која траје већ 20 година. Око  15.000 људи убијено током сукоба на Kосову, док се 1.647 особа из свих заједница још увек води као нестало и додао да ће Kомисија за нестала лица Владе Kосова наставити да ради на проналажењу тих лица“.

Живојин Ракочевић, аналитичар и новинар каже да је Приштина одлучила да се уништи Храм Христа Спаса.

„Овај храм је највише уништаван од стране Албанаца и сада траже и жртве. Све се ради да се уклони крст на храму да се уништи  храм да су Срби живели у том граду , а он припада и нама тамо је живело 40 000 Срба али су протерани“.

Check Also

Упис ђака у средње школе на централном Космету одвија се без проблема

Синоћ је Министарство просвете објавило коначан распоред ученика по образовним профилима и свршени осмаци су …