Главна / Култура / Концерт Венца “Тешко свуда своме без својега” одржан у Грачаници

Концерт Венца “Тешко свуда своме без својега” одржан у Грачаници

У препуној великој сали Дома културе у Грачаници, Ансамбл народних песама и игара “Венац”, представио је публици свој нови кореографски репертоар са симболичним називом “Тешко свуда своме без својега”.

Нови програм Ансамбла „Венац“ прича о колевци српског народа, државе и традиције на Косову и Метохији и путевима којима је са Косова одлазио и њему се враћао. Из плодне Метохије, преко средњевековних градова, сеоба у западне крајеве Балкана и натраг до крова Старе Србије, Шар планине, биће вам јасно зашто легенда каже да Краљевић Марко тамо дубоким сном спава, а песма из Призрена показати да господство метрополе европске царевине може бити сачувано и када се помеша са оријентом.

По речима директорице Венца, Снежане Јовановић, након представљања нових кореографских тачака публици у Грачаници, чланови Венца представиће нови репертоар и београдској публици, а у плановима за наредну годину су и концерти у иностранству.

Овај концерт организован је у част 55 година од оснивања Венца, уз помоћ Владе Републике Србије, Министарства културе и информисања Србије, Привременог органа Града Приштине у Грачаници и Народног позоришта у Београду.

Публика је аплаузом испратила цео концерт, а нема сумње да ће тако бити и на наредном наступу у Београду.

Check Also

Жарко Миленковић: Књига у доба короне

Од самог почетка ванредног стања поводом епидемије корона вируса, Дом културе у Грачаници осмислио је …