Главна / Култура / У Грачаници почео осми “ГРАФЕСТ”

У Грачаници почео осми “ГРАФЕСТ”

У Грачаници је синоћ отворен осми међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми „Графест“ .

Фестивал је отворио члан жирија Зоран Поповић, оснивач фестивала европског документарног филма „Седам величанствених“ .

Поповић је казао да је изузетно узбуђен јер се налази  у “културном центру који је толико развио своје делатности”.

“Осећам да је овај фестивал одједанпут постао важно место дешавања, не само за Грачаницу, већ чини ми се нешто што успева да прошири оно што су биле идеје о којима се сањало на почетку и када је круг био изузетно узан”, казао је  Поповић.

Он је казао да је за њега ово један велики празник .

“Почаствован сам, али са осећањем дубоке одговорности да оно што је биљка која је никла и којој сада можемо да се дивимо, захтева још увек нашу пуну пажњу, пре свега у томе да учествујемо да је подржимо и да се радујемо”,истакао је Поповић.

“Верујем да ће овог пута квалитет филмова бити бољи. Имамо 15 филмова тек ћемо их видети и донети суд о томе какви су”, истакла је члан жирија Ивана Вановац, новинарка РКМ.

Иако је најављено да ће овогодишњи фестивал бити отворен  филмом  „Линија живота“, аутора Дарка Бајића, због техничких разлога овај филм  није приказан,  већ је фестивал отворен филмом „Окупирани биоскоп“ ауторке Сенке Домановић.

Један од организатора овог фестивала испред грачаничког Дома културе Иван Стојковић истиче да су се као организатори потрудили да публика добије у ревијалном блоку изузетно одабрана дела.

“Из године у годину добијамо све већи број филмова, када је такмичарски део у питању, и кавалитет тих филмова је све бољи, а мислим да ГРТФЕСТ доприноси томе да филмска остварења буду све боља”, казао је Иван Стојковић, представник Дома културе.

Oве године у такмичарском програму учествују две медијске куће “Мреже Мост”, Телевизија Пулс са документарним филмом Босиљка Пасјанска ,најмлађа светитељка и телевизија Мост  сад ве телевизијске форме “Очувајмо матерњи језик” аутора Соње Милојевић и прича о младићу, који болује од церебралне парализе “Боки шампион” аутора  Љиљане Јанковић.

“Прилогом о очувању матерњег језика на простору Косова и Метохије представила сам се на овогодишњем фестивалу. То је кратка прича о томе како треба чувати матерњи језик и у томе су нам кроз кратак филм помогли ученици Гимназије из Косовске Митровице, као и њихови професори. Заправо, то је њихова прича штатреба радити како би се очувао матерњи језик. Оно што је интересантно јесте да тај прилог уопште нема офа и све оно што је битно у нашем језику говоре сами ученици и професори, а ми смо ту били да као добар тим све то у неколико минута лепо прикажемо публици”, истакла је Соња Милојевић, учесница фестивала, аутор приче “Очувајмо српски језик”.

“Заиста сам срећна да се прича Благоју Јанаћковићу у продукцији ТВ Мост нашла међу 15 телевизијских форми, које се ове године такммиче за награду на ГРАФЕСТ-у. Својом упорношћу и вољом Благоје успева да пребродитешку болест. Он је живи пример да у животу никада не треба одустати од циљева ма колико се препреке чиниле тешкима. Много је тешких људских судбина око нас, само требамо да се осврнемо, да их забележимо и заувек сачувамо. Мени лично није битно да моја прича освоји награду, оно што ми је најбитније јесте да шира јавност види величину његове личности и снагу његове борбе”, истакла је Љиљана Јанковић, аутор прилога “Боки шампион”.

Осми по реду фестивал документарног филма и кратких ТВ форми ГРАФЕСТ почео је синоћ и трајаће до 29.новембра.

Check Also

Представа “Мали принц” Малог театра изведена у Грачаници

Публика у Грачаници, како млађи, тако и старији, али у највећем броју малишани, имала је …