Главна / Вести / Косово и Метохија / У Приштини тече рок за формирање власти: И Србин иде на чело Скупштине

У Приштини тече рок за формирање власти: И Србин иде на чело Скупштине

После потврде коначних резултата избора, према важећим прописима, парламент у Приштини би морао да се конституише у наредних 30 дана, после чега следи и гласање за нову владу. Од пет потпредседника Скупштине, један треба да буде из редова Српске листе, која је освојила десет мандата резервисаних за српску заједницу, али у овој партији још не откривају ко ће бити њихов кандидат за то место, пишу Новости.

Као потпредседник Скупштине, представник српских посланика је и члан Председништва парламента, који чине председник и пет потпредседника, а то тело је задужено да припрема програм рада Скупштине, разматра дневни ред, консултује се са парламентарним групама.

Што се тиче нове владе, лидер Самоопредељења Аљбин Курти већ је поручио да је обезбедио већину за њено изгласавање и да има подршку невећинских (несрпских) заједница. Курти је присиљен да подршку за владу тражи у мањинским странкама, с обзиром на то да је одбацивањем гласова из централне Србије, изборни праг прешла и коалиција Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија, па Самоопредељење и Демократски савез Косова Исе Мустафе немају сами потребну већину од 61 гласа.

Према уставу тзв. Косова, председник, односно Хашим Тачи, треба да предложи Скупштини кандидата за премијера после консултација са партијама или коалицијама које имају неопходну већину. Тачи, међутим, није у четвртак одговорио на питање новинара да ли ће дати мандат за састав нове владе лидеру Покрета Самоопредељење Аљбину Куртију. У Преказу, где је, поводом Дана независности Албаније, положио цвеће на спомен-обележје команданту ОВК Адему Јашарију, он је на то питање кратко узвратио: “Хвала, честитам”.

Влада у Приштини мора да има најмање једног министра и два заменика из редова српске заједнице, који, ако нису из Српске листе (СЛ) која је парламентарна странка, морају да имају њену сагласност да би ступили на функцију.

Мандати у сигурним рукама

Из Српске листе у четвртак је саопштено да су сви мандати намењени Србима у сигурним рукама српског народа.

“Са поносом желимо да обавестимо наше грађане да су сви мандати намењени Србима у сигурним рукама српског народа, оличеног у Српској листи. Пред нама је тежак период у коме ћемо морати да се храбро боримо како бисмо сачували мир и наш народ на КиМ”, стоји у саопштењу Српске листе.

Извор: Новости

Check Also

Ракочевић: Страх да Тачи не елиминише све сведоке

Суштина Тачијевог одласка у Хаг је то што се “један део међународне заједнице уплашио да …