Главна / Некатегоризовано / У Грачаници легализација бесправно подигнутих објеката

У Грачаници легализација бесправно подигнутих објеката

У општини Грачаница почеће легализација бесправно поигнутих објеката на основу новог Закона о третирању грађевина без дозволе и након ступања на снагу административних упутстава. То су обавезне да ураде све општине, почну са применом закона и крену са легализацијом.

На основу тога Општина Грачаница грађане позива да поднесеу захтев за легализацију објекта саграђеног без грађевинске дозволе. Према овом закону право на легализацију имају све грађевине које су изграђене без грађевинске дозволе до ступања на снагу Закона, 5. септембра 2018. године, наведено је у саопштењу из Општине Грачаница.

Из Одељења урбанизма наводе да је поступак за легализацију једноставан, а таксе минималне и то,такса за легализацију кућа је 1€/м2, за објекте остале категорије је 2 €/ по метру квадратном и  за легализацију објекта за надоградњу и доградњу без дозволе 2€ за квадрат.

Објекти саграђени до 2004. године и социјалне категорије су ослобођени таксе, а у обавези су да уз захтев доставе неопходну документацију као доказ.

Легализацијом објеката уједно се врши и његова регистрација у катастар непокретности.

Овај пројекат је подржан од стране УСАИД-а, где је општина Грачаница једна од две општине које су изабране за подршку од стране УСАИД-а приликом процеса легализације.

Апликације се могу подићи на шалтеру у општинској згради.

Извор: Општина Грачаница

Check Also

Хоти присуствује састанцима у Бриселу

Косовски премијер Абдулах Хоти, који је јутрос објавио да је отказао посету Вашингтону, није отказао …