Главна / Друштво / Новаковић: Пола века постојања Медицинског факултета, јубилеј за понос

Новаковић: Пола века постојања Медицинског факултета, јубилеј за понос

Свечана академија поводом 50 година Медицинског факултета Приштинског универзитета са седиштем у Северној Митровици биће одржана данас у 14 часова у Дому културе у Звечану, а према речима организатора очекује се долазак око 500 званица.

„Ово је јубилеј којим би се поносила свака установа, јер 50 година постојања је јубилеј који служи за понос. Сигуран сам да би тих 50 генерација свршених студената који раде на многим факултетима, болницама, не само у Србији већ и свету, имали много тога да кажу о факултету“, рекла је за Косово Онлајн декан Медицинског факултета проф. др Татјана Новаковић.

Новаковић је нагласила да ће се поводом прославе пола века постојања одржати и Први конгрес лекара Косова и Метохије на којем ће учешће узети око 300 учесника из земље и иностранства.

Ова установа је, по речима оних који њом тренутно руководе, грађена на темељима и истрајности бављења хуманим послом кроз едукацију младих ка стицању знања и вештина којима се обезбеђује адекватна здравствена заштита свих грађана.

Као неотуђиви део свога народа, каже Новаковић, Медицински факултет је доживео исту судбину као и велики број Срба, па је 1999. године протеран из Приштине,а након кратког периода рада у Прокупљу и Крушевцу, враћен је у Северну Митровицу где и данас ради. „Године 2003. године када је Медицински факултет враћен на територију КиМ, он је заправо поново враћен на просторе где је постојао и то је изазвало одушевљење свих наставника и сарадника на Факултету. Сигурна сам да  је он као промотер прогреса на овим просторима изазвао и одушевљење свих грађана Митровице и целог Косова и Метохије“, рекла је Новаковић.

Део те богате историје пренет је и у монографији која је објављена захваљујући помоћи Канцеларије за Косово и Метохију, а снимљен је и филм којим је документовано трајање ове високо – образовне институције. „Данас је Факултет савремена установа са савременом опремом која студентима пружа добре услове за рад и својим квалитетом привлачи младе људе. Сваке године имамо велики број заинтересованих младих људи за студирање на нашим програмима и заправо не само на основним већ и докторским, што говори о томе да верују у то да имају добре услове и пријатну атмосферу и лепу сарадњу са наставним особљем“, каже Новаковић.

Она истиче да и после 50 година од оснивања ентузијазам његових наставника и сарадника не јењава и преноси се на нове генерације које долазе као студенти, а онда и као професори.

Верујемо, каже Новаковић, да нас генерације које ће писати монографију поводом 100 година од оснивања Факултета неће изневерити и да ће радити тамо где су наша срца.

Медицински факултет је основан 17. јуна 1969. године одлуком Скупштине САП Косова и Метохије са циљем побољшања и унапређења здравствене заштите становништва, а прва предавања одржана су 4. децембра исте године у просторијама Филозофског факултета у Приштини.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Званичници Министарства за заједнице и повратак обишли Ђоровића којем је прећено смрћу

У селу Дреновчић у општини Клина јуче око 16 часова, на свом имању секиром је …