Главна / Друштво / Светски дан борбе против сиде

Светски дан борбе против сиде

На Светски дан борбе против ХИВ-а и сиде, епидемиолози упозоравају да је број оних који носе ХИВ вирус 35 одсто већи него прошле године. У Србији званично живи 2.756 особа којима је дијагностикована ХИВ инфекција, али процењује се да је тај број два пута већи. Међу новодијагностикованим особама било је осам пута више мушкараца него жена. Од 16 особа које су од сиде преминуле током ове године, 14 су мушкарци.

Светски дан борбе против сиде, 1. децембар, обележава се широм света, а у Србији сви заинтересовани могу бесплатно да се тестирају и саветују око болести у саветовалиштима широм земље.

Докторка Мила Павловић рекла је за РТС на тестирање могу да дођу сви без обзира на то да ли су студенти, сви они који мисли да им прети опасност од болести.

Истакла је да, уколико је прошло месец дана од ризичне ситуације, веома је важно тестирање.

На Студентској поликлиници, осим теста на ХИВ, ради се и тест на хепатитис Ц.

“У претходних пет дана 230 људи је урадило тест на ХИВ, од којих су двоје били позитивни, а троје позитивни на хепатитис Ц”, рекла је Павловићева.

Према њеним речима, веома је важно да онај који је ХИВ позитиван рано то и сазна, јер данас постоји веома моћна терапија која може да помогне.

Особе инфициране ХИВ-ом могу са антиретровирусном терапијом живети више од педесет година од момента отпочињања лечења, а то практично значи да се живот особа са ХИВ-ом приближио просечно очекиваном животном веку у Европи и САД у, јер се код већине инфицираних особа ХИВ открије између двадесет пете и двадесет девете године живота.

Докторка Павловић је додала да нема одговорније и зрелије одлуке него да се тестирате.

Указала је да је највише оболелих међу онима који имају истополне односе, а да највећи ризик носи аналани сексуални однос, јер је то надоминантнији пут преноса инфекције.

Према њеним речима, много је мање зависника од наркотика код којих су регистроване ХИВ инфекције.

“Не памтимо да ли смо последњих година међу интравенским корисницима имали ХИВ инфекција, али имамо хепатитис Ц”, навела је Павловићева.

Извор: РТС

Check Also

ПКС оснива Секцију за помоћ младим предузетницима

Привредна комора Србије ће у првој половини ове године основати Секцију за младе предузетнике ради …