Главна / Некатегоризовано / Вакуум у Приштини, Одаловић поручује да нас чека “врела зима”

Вакуум у Приштини, Одаловић поручује да нас чека “врела зима”

Странке победнице на косовским ванредним парламентарним изборима најавиле су да би веома брзо могле да постигну каолициони споразум. За сада ништа не може да се прецизира са сигурношћу. Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић каже да је у Приштини тренутно стање вакуума.

Први конкретан корак ка формирању нове власти био би споразум “Самоопредељења” и Демократског савеза, а треба га очекивати или данас, или наредних дана.

Страначки лидери требало би и да ускоро обелодане договор о подели ресора и кључних позиција у централним институцијама.

Будући владин кабинет имаће 12 министарстава. Остаје да се види да ли по пет министарстава припасти Покрету Самоопредељење, пет Демократском савезу Косова, а једно српској мањини и једно осталим мањинама.

Аљбин Курти, председник Самоопредељења и вероватно будући мандатар, обезбедио је за сада подршку већине посланика несрпских мањинских заједница, што указује да би нова влада имала и више од 61 посланика колико је потребно за просту већину од укупно 120 посланика.

Остаје отворено питање које ће министарство будући мандатар понудити Србима и да ли ће тај предлог прихватити Српска листа.

Србима је једно министарство загарантовано, али да ли ће то бити ресор који је Србима најпотребнији зависиће од коалиционог договора Самоопредељења и Демократског савеза Косова.

Коалициони споразум те две странке требало би да буде први конкретан корак ка успостављању владе, а пре тога конституисање скупштине.

Одаловић: Очекује нас “врела зима”

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић каже да је у Приштини тренутно стање вакуума које, како истиче, треба што пре да се превазиће.

За Србију је, напомиње, важн да Српска листа буде уважена и поштована пошто је добила највише гласова Срба, односно око шест одсто гласова укупно.

Check Also

Старовић: Без обзира на све, Београд да пружи руку сарадње Бајдену

Порука у честитки коју је амерички председник Џозеф Бајден упутио председнику Србије Александру Вучићу поводом …