Главна / Вести / Косово и Метохија / Коснет: САД желе трајни споразум Београда и Приштине

Коснет: САД желе трајни споразум Београда и Приштине

САД желе да дијалог Београда и Приштине доведе до трајног споразума који задовољава оба народа, а ако Приштина и Београд пристану да разговарају о малим променана у разграничењу, нећемо се противити, поручио је амерички амбасадор на Косову Филип Коснет.

Филип Коснет је за Газету експрес изјавио да САД желе да процес доведу до трајног споразума који задовољава оба народа, не само политичке лидере, а за то ће требати времена. Сматра да је то могуће 2020. године и додао да је садашња америчка администрација посвећена подржавању тог процеса.

“Ми се залажемо за мир, правду и просперитет за све на Балкану, а и наши пријатељи из Европске уније су такође укључени у овај процес. Мислим да одлагање дијалога није било од користи за Косово, јер то економски није помогло држави. А имамо проблем са повлачењем признања”, навео је Коснет.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да ће као премијер водити преговоре у вези са дијалогом између Приштине и Београда и да не жели присуство Хашима Тачија у тим преговорима, Коснет сматра да ће Курти, као премијер, изградити професионални и конструктиван однос са Тачијем.

Коснет је рекао да се досадашњи преговори између председника Србије Александра Вучића и Тачија не смеју занемарити и одбацити.

“Ако су водили плодне разговоре и постигли напредак у неким питањима, косовска Влада би требало да их узме у разматрање и да их процени пре него што преговори крену даље. Такође, важно је да Влада узме у обзир ставове свих грађана Косова. Не само политичких странака, већ и цивилног друштва, организација и обичних грађана”, закључио је Коснет.

Уверен је да би Косово, и поред негативног става, требало да буде активан учесник у последњој иницијативи о мини-шенгену, јер је, наводи, само заједничким напорима свих на Западном Балкану могуће створити регионалну економију и мир.

Извор: РТС

Check Also

Витиа: Увешћемо нове мере како би спречили ширење коронавируса

Вршилац дужности косовског министра здравља Арбен Витиа поручио је вечерас да ће бити уведене и …