Главна / Вести / Косово и Метохија / “Хандке поседује моћ истинског генија”, поручено на свечаној академији у Грачаници

“Хандке поседује моћ истинског генија”, поручено на свечаној академији у Грачаници

У организацији Дома културе „Грачаница“, Матице српске, Библиотеке Матице српске и Српског  народног позоришта из Новог Сада у грачаници је данас одржана  свечана академија посвећену Петеру Хандкеу, поводом Нобелове награде за књижевност за 2019. годину.

Срби са Косова и Метохије овог великог  писца веома цене, јер је  је након сукоба 1999. често посећивао Србе који су остали да живе у косовским енклавама, са њима делио  њихову патњу, али био и сведок њиховог достојанства у том трпљењу.

„Оживљавају ме ти изузетни, отворени, пажљиви људи, погођени неправдом. То се сад посебно види на Косову“ – говорио је Хандке.

Говорећи о овогодишњем добитнику Нобелове награде председник Матице српске Драган Станић, рекао је да је у признању које је Хандке добио дискретно речено да „његов глас треба слушати и изнова читати, јер је то прилика да и ми кажемо оно што смо дуго говорили, а није имао ко да нас чује“.

„ Од октобра 1995. године Хандке се све јасније декларисао као човек који јасно види како се Србима наноси невероватна неправда и како то његов елементарни  морални резон не може да поднесе. Тако су настале књиге, које су истински потресле западно јавно мњење и које су довеле до тога да и сам Хандке,   заједно са Србима буде изложен процесу демонизације, без икакве задршке, оклевања и потребе за ваљаном аргументацијом“, казао је Станић.

Књижевник и директор Дома културе Грачаница Живојин Ракочевић, описао је Хандкеа као човека који има чудесну моћ истинског генија да се одреди према вредностима.

„Хандке се одредио према вредностима. Он је постао сведок, на тај начин што је све нас претворио у сведоке“, казао је Ракочевић.

Директорка Народне библиотеке у Грачаници Бранкица Костић, рекла је да се за овог великог писца може рећи да је „апостол истине“.

„Леп је осећај припадати народу, кога овакав интелектуалац воли, цени и подржава“, казала је Костић, упутивши захвалност Хандкеу „за свако написано слово, за сваку изговорену  реч и  за сваку мисао“, казала је Костић.

Поруком  „Кад год дошао, добро дошао кући!“, директорка Народне библиотеке у Грачаници  још једном је Хандкеу одала признање за преношење истине о српском народу на КиМ.

Петер Хандке се приликом својих долазака на Косово, дружио са овдашњим писцима. У Грачаници је добио једну од најпрестижнијих награда у Србији, најзначајнију награду „Видовданског песничког бденија“ – Златни крст кнеза Лазара за 2009. годину.

Том одлуком косовци су се одужили овом великом писцу.

На Косову и Метохији објављене су и две Хандкеове књиге: „Зимско путовање до река Дунава, Саве, Мораве и Дрине или правда за Србију“ 1996. у издању „Григорија Божовића“ из Приштине и двојезична књига „Кукавице од Велике Хоче“ 2011 у издању „Хвосна“ из Истока

Check Also

Вучић: Дијалог настављен, одређене теме за Брисел

Председник Србије Александар Вучић, који путем видео-линка учествовао на трилатералном састанку Европске уније, Београда и …