Главна / Вести / Србија / Министарство спољних послова: Мариника Тепић лаже да су САД упутиле ноту о Слободану Тешићу

Министарство спољних послова: Мариника Тепић лаже да су САД упутиле ноту о Слободану Тешићу

Министарство спољних послова Србије саопштава да је неистина да су САД икада упутиле ноту, нити је уручиле министру Ивици Дачићу или било коме другоме у Министарству спољних послова о Слободану Тешићу, каже се у саопштењу достављеном медијима, након тврдњи потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић да је амбасада САД-а “пре два месеца упутила ноту упозорења Србији у којој се наводи да је деловање Слободана Тешића, трговца оружјем, директна опасност по међународну стабилност и безбедност”.

“Министарство редовно комуницира са америчком и другим амбасадама по многим питања. О теми Слободана Тешића разговарано је у августу по својеврсним тезама – талкинг поинтс о извозној контроли, што чак није ни у форми нон папер, а камо ли некакве ноте”, каже се у саопштењу МИП.

Министарство даље наводи да су “наши државни органи одговорили нон папер-ом у редовној комуникацији, као и по многим другим питањима” о којима се разговара.

“Значи, лаж је да је упућена нота и да је прећутана, а разлог је још један покушај напада на председника Вучића и Владу. А што се тиче ткз. Васенарског аранжмана, Србија је аплицирала још пре десет година, и тада нам још нису дали да дођемо и то у време власти Демократске странке”, наводи МИП.

Тепић: Нота лично уручена Дачићу

Мариника Тепић тврди да је нота у октобру лично уручена министру спољних послова Ивици Дачићу.

Она је навела да је Тешић на црној листи САД од 2017. године и да је Министарство финансија САД навело да је уговарао продају оружја тако што је директно или индиректно давао мито и финансијску помоћ званичницима разних држава.

Тепић каже да су из амбасаде САД навели да су забринути због приступа и утицаја Тешића у политичком животу Србије.

“То не иде у прилог препоруци Србије за чланство у Васенарском аранжману који је важан јер њиме контролише систем извора наоружања широм света. Србија годинама преговара за чланство у Васенарском аранжману и управо је због Тешића то немогуће”, рекла је Тепић новинарима у Скупштини Србије.

Тепић је поновила да је Слободан Тешић 2013. године био у званичној државној српско-либијској делегацији и да је његова фирма “Карсо” трговала наоружањем за Либију, те да је након тога дошло до отмице двоје службеника у амбасади Србије у Либији, а затим и до убиства амбасадора Србије у Либији Оливера Потежице.

Министарство спољних послова је већ демантовало везу између ових догађаја.

САД су синоћ саопштиле да је девет особа и неколико њихових компанија додато на тзв. црну листу, јер се повезују са Тешићем, који се од почетка године налази на тој листи.

Орлић: Тешић трговао оружјем у време док су Ђилас и Мариника Тепић били на власти

Заменик шефа посланичке групе Српске напредне странке Владимир Орлић рекао је данас да је Мариника Тепић испричала “прежвакану причу” и да су оптужбе на рачун државног врха бесмислица и лаж, наводећи да је извесни Слободан Тешић, кога она помиње, трговао оружјем у време Драгана Ђиласа.

Орлић је конференцију за новинаре Маринике Тепић назвао “још једном циркуском представом” у Дому Народне скупштине на којој је, каже, изнела гомилу бесмислица из Таблоида Милована Бркића.

“Помињу извесног Тешића, а заборављају да напомену да је тај човек трговао оружјем у време док су Ђилас и Мариника Тепић били на власти, да је у њихово време доспео на црну листу УН. То се десило 2003. године, па је онда 10 година провео на тим црним листама, а онда у међувремену под њиховим режимом трговао оружјем”, рекао је Орлић новинарима у парламенту.

Функционер СНС каже да није новост да је “Александар Вучић Тешићевој фирми, али и другим фирмама, ускраћивао сагласност за извоз наоружања у свакој прилици када је то било у супротности са међународним стандардима”.

“У овој причи одговорности државе и њених органа нема и не постоје начини да било ко то импутира бесмисленим причама које су бајате по 10, 15 и 20 година. Они само траже да ‘ударају у нову шерпу’, а нису ништа рекли”, оценио је Орлић.

Он је рекао да јавност очекује одговоре шта се дешава са покушајем фабриковања афере “Јовањица” и шта се дешава са “силним лажима које су изговорили Мирослав Алексић, Вук Јеремић и остали на рачун Александра Вучића и чланова његове породице”.

“Када ћемо ми видети један једини доказ којим могу да буду поткрепљене њихове лажи”, питао је Орлић.

Орлић је питао и тужилаштво где је одговорност за Драгана Ђиласа, Вука Јеремића, Марка Бастаћа и Мирослава Алексића против којих су већ поднете кривичне пријаве.

Извор: Танјуг

Check Also

ПРОУНС: Позивамо полицију и тужилаштво да открију све одговорне за напад на новинаре и сниматеље

Професионално удружење новинара (ПРОУНС) у свом саопштењу истиче да се дешава управо оно на шта су …