Главна / Култура / Грачанички срез у 20. и 21. веку – нова књига проф. др Стојана Секулића

Грачанички срез у 20. и 21. веку – нова књига проф. др Стојана Секулића

Истакнути хирург, академик професор доктор Стојан Секулић издао је своју нову књигу „Грачанички срез у 20. и 21. веку“.

Ова књига обухвата знамените људе и опис села која су чинила грачанички срез док је постојао, то су садашња села општине Грачаница уз додатак Ајвалије и Јањева.

„Књига се састоји из три дела: у првом делу су описи свих села, од тренутка када је настало то место, како се развијало па све до данашњег дана; други део књиге посвећен је најзнаменитијим људима поменутих села и то не по мом, већ по мишљењу мештана са којима сам причао у сваком од тих селу и у трећем делу се налазе документа и старе тапије“, казао је, гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница, проф. др Стојан Секулић.

Прву књигу о Грачаници и њеним мештанима проф. Секулић издао је 2015.године, а након нове књиге у плану је и трећа о Томиславу Секулићу, која ће, према речима Секулића, бити завршена до јуна наредне године.

„Прикупљање материјала за ову књигу трајало је 5 година. У том периоду обишао сам многе људе, села и архиве како бих прикупио неопходне податке. То сам радио како бих историјске списе и документе, који су врло вредни, истргао од заборава и оставио поколењима“, истакао је Секулић.

Књига је из штампе изашла пре десет дана, а промоција ће у Грачаници и Београду бити одржана после православне Нове године.

Професор др Стојан Секулић је већ написао пет стручних књига из области хирургије, а након завршетка ове трилогије има у плану писање бар још једне посвећене ургентним стањима у абдоменалној хирургији.

Check Also

Отварањем ликовне колоније почеле Видовданске свечаности у Грачаници

Отварањем  ликовне колоније у Дому културе у Грачаници почеле су Видовданске свечаности. Ликовна колонија одржава …