Главна / Вести / Косово и Метохија / Најновија домаћа остварења на филмском фестивалу у Грачаници

Најновија домаћа остварења на филмском фестивалу у Грачаници

Пети Косово и Метохија филмски фестивал свечано је отворен синоћ у Дому културе Грачаница. Част да отвори овогодишњи фестивал припала је редитељки филма “Асиметрија” Маши Нешковић и једној од главних глумица у овом остварењу Мири Јањетовић.

Филм “Асиметрија” премијерно је приказан у Србији на Фестивалу ауторског филма где је освојио две награде-за монтажу и  најбоље сниматељско остварење. Кроз ову причу преплиће се прича једног пара и прича једног града и поставља питање о трансформацији љубавних односа током времена и разлозима због којих се везе распадају.

Поред Мире Јањетовић у филму играју и Уликс Фехиму, Дариа Лоренци Флатз, Младен Совиљ, Тамара Крцуновић и други.

Ово је прво дугометражно остварење редитељке, од прве идеје до реализације прошло је осам година. Намера редитељке је да гледалац док гледа филм буде активан учесник у решавању дилема. Ово је филм који захтева ангажовање гледаоца, где редитељ не објашњава сам већ гледалац долази до закључка.

Фестивал су такође  отворили и директор фестивала Мирослав Могоровић и селектор фестивала Петар Митрић.

Гостујући у јутарњем програму РТВ Грачаница селектор фестивала Петар Митрић  истакао да је јако поносан јер фествал отвара наш филм, имамо сјајну генерацију аутора,  којима се не поклања довољно пажње.

Из биоскопских дворана на фестивал су стигла и најновија домаћа филмска остварења “Четири руже” Василија Никитовића, “Реална прича” Гордана Кичића и “Ајвар” Ана Марије Роси.

На фестивалу ће бити приказана остварења и два регионална остварења-зомби комедија Предрага Личине “Последњи Србин у Хрватској”, добитник 5 “Златних арена” на Филмском фестивалу у Пули и драма “Пијавице” Драгана Маринковића са Николом Ђуричком и Лазаром Ристовским у главним улогама.

КММФФ представља и добитнике престижних награда на највећим европским фестивалима, тако да ће публика у Грачаници до 13. децебра имати прилике да погледа права уметничка остварења.

 

Check Also

Од четвртка 16 сати неометаног кретања, верски објекти се отварају, карантин се ускоро затвара

Вршилац дужности министра здравља Арбен Витиа саопштио је данас на конференцији за новинаре да ће …