Главна / Вести / Косово и Метохија / Захарова о пресуди Тодосијевићу: Антисрпска репресија Приштине

Захарова о пресуди Тодосијевићу: Антисрпска репресија Приштине

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да званична Москва осуђује пресуду Приштине косовском Србину Ивану Тодосијевићу, донету због начина на који је оквалификовао догађаје у селу Рачак, у јануару 1999. године, и сматра да је то још један доказ антисрпске репресије коју косовске власти систематски спроводе.

“Одлучно осуђујемо пресуду Приштине против посланика Српске листе Тодосијевића због тога што је говорио о фалсификованом карактеру догађаја у селу Рачак”, рекла је Захарова, преноси Спутњик.

Она је подсетила на истрагу коју је спровео тим међународних експерата која није довела до јединствених закључака.

“Од почетка је било доста неслагања, а многобројни докази су указивали да је тамо дошло до сукоба српских безбедносних снага и припадника ОВК”, рекла је Захарова и додала да приштинске власти настављају да инсистирају на својој верзији догађаја, али и да се обрачунавају са политичким опонентима, локалним Србима.

Тодосијевић је осуђен на две године затвора због, како тврде у Приштини, “подстицања на националну, расну, верску, мржњу и нетолеранцију” само зато што је изјавио да је повод за агресију била такозвана хуманитарна катастрофа на КиМ, измишљени Рачак.

Извор: Танјуг

Check Also

Aпостолова: Била ми jе част да представљам EУ у Приштини

Шефица канцелариjе EУ у Приштини Наталиjа Aпостолова, коjа краjем месеца завршава своj четворогодишњи мандат, поруцила …