четвртак , 19 април 2018
НАЈНОВИЈЕ

Eпархија: Избори на Косову изазов

vidovdanЛокални избори на Косову 3. новембра нови изазов за српски народ и на њима “треба изабрати оне који су најбољи” и уживају поверење народа, оцењује Епархија рашко-призренска.

Епархија рашко-призренска Српске православне цркве оценила је да су локални избори на Косову 3. новембра нови изазов за српски народ и да на њима “треба изабрати оне који су најбољи” и уживају поверење народа, а не руководити се уским партијским и личним интересима.

“Будући да су почетком месеца новембра на Косову и Метохији заказани локални избори и да су државне власти Републике Србије јавно позвале наш народ да учествује на њима и изабере своје представнике, и ми као Епархија рашко-призренска, обраћамо се овим поводом, апелујући да се одлука о учешћу Срба на изборима донесе озбиљно и одговорно”, наводи се у саопштењу Епархије.

Епархија СПЦ, која је задужена и за Косово, навела је да “живимо у веома тешком времену, када често нисмо у могућности да изаберемо најбоља решења, већ она која колико-толико обезбеђују могућност за опстанак нашег народа на својим вековним просторима”.

“Зато се треба запитати не само шта добијамо изласком на изборе, већ колико можемо да изгубимо њиховим бојкотом. Реално говорећи, ризик је велики, јер уколико Срби не конституишу власт у општинама где живе у већини, биће много теже и за нашу државу да им убудуће помаже, а самим тим довешће се под знак питања даљи опстанак нашег народа на Косову и Метохији”, саопштено је.

Додаје се да су избори “увек били питање личне и слободне одлуке сваког грађанина”, а да је сада најважније да предстојећи избори не буду у “служби разједињавања и подела међу српским народом, већ прилика да се покажу јединство и солидарност.

Епархија је навела да је забринута због све већих тензија поводом избора и апеловала на мир и прибраност.

“Посебну забринутост осећамо и поводом најновије забране приштинских институција да онемогуће представницима државе Србије да долазе на Косово и Метохију. Не улазећи у политичку димензију овог проблема, наглашавамо да спречавање нормалних посета наших званичника свом народу, у овом тренутку појачава атмосферу неповерења и неизвесности и суштински угрожава започети дијалог”, саопштено је.

Епархија је изразила наду да ће и “пред овим изазовима превладати чврста и непоколебива свест” српског народа да остане на Косову.

“Црква ће, као и увек до сада, остати са својим народом као чврст ослонац и темељ његовог духовног јединства и вере да једино са Богом и међусобно измирени можемо да гледамо у време које је пред нама”, наводи се у саопштењу.

Влада Косова јуче је забранила званичницима Владе Србије да улазе на Косово током кампање за локалне изборе 3. новембра.

 

Погледајте и ...

Ђурић: Тражићемо објашњење од Могерини

Србија ће од представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини тражити објашњење за …