Главна / Вести / Србија / Вучић у Тирани, почео састанак са Рамом и Заевом

Вучић у Тирани, почео састанак са Рамом и Заевом

Председник Александар Вучић отпутовао је у Тирануи, где се данас и сутра одржава састанак лидера Западног Балкана о “малом шенгену”.

Око 17 сати почео је трилатерални састанак председника Србије Вучића, премијера Албаније Едија Раме и премијера Северне Македоније Зорана Заева.

Они ће око 19 сати у хотелу “Рогнер” присуствовати донаторском концерту “Никада нећете бити сами”.

У суботу ће учесници скупа обићи Драч, где је био епицентар разорног земљотреса који је погодио Албанију крајем новембра, а потом ће бити одржан сусрет лидера Западног Балкана.

Предвиђен је и њихов сусрет с представницима међународних организација и институција, а након тога конференција за медије.

Такође, председник Црне Горе Мило Ђукановић ће, како је потврђено у Подгорици, учествовати сутра на састанку у оквиру трилатералне иницијативе Србије, Албаније и Северне Македоније о тзв. “малом шенгену”.

Уочи пута у Тирану, Вучић је рекао да је задовољан због тога и да се нада да ће та иницијатива, у којој су за сада Србија, Албанија и Северна Македонија, бити шира.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ неће учествовати, иако је то раније најављивао албански премијер Еди Рама.

Иницијативу за уклањање препрека за проток робе, услуга, људи и капитала покренуо је председник Вучић, који је пре два месеца у Новом Саду на тој иницијативи окупио премијере Северне Македоније и Албаније, Зорана Заева и Едија Раму.

На наредном састанку, који је одржан пре месец дана у Охриду, постигнут је договор којим се започиње реализација иницијативе, са циљем да се унапреди инвестициони амбијент у земљама које су укључене у иницијативу.

Председник Србије и премијери Албаније и Северне Македоније тада су се договорили о низу мера усмерених на слободан проток робе, капитала, људи и услуга између земаља чланица Иницијативе.

Извор: РТС

Check Also

Гојковић: Послата јасна порука да је држава спремна за борбу

Поруке председника Србије Александра Вучића и резултати надлежних државних органа јасна су потврда спремности и …