Главна / Друштво / Срђан Поповић разговарао са мештанима Грачанице који су покрадени

Срђан Поповић разговарао са мештанима Грачанице који су покрадени

Председник општине Грачаница Срђан Поповић разговарао је данас са мештанима чије су куће опљачкане у последњих недељу дана. За само неколико дана шест домаћинства у Грачаници је опљачкано. По речима оштећених суграђана, нико се више не осећа сигурно, а оно што посебно разочарава јесте чињеница да до сада ниједан од лопова није приведен и ниједна пљачка није разјашњена.

Како је у разговору са њима нагласио Поповић, општина као институција не може пуно да учини по питању проналажђења починилаца, али може да тражи од надлежних институција да спроведу све неопходне радње, што ће и учинити у наредном периоду. Већ за сутра заказани су састанци са КФОР-ом и Косовском полицијом, како би се указало на новонасталу ситуацију.

– Тражићемо од надлежних безбедносних структура да се ови проблеми што пре реше. И на састанку Одбора за безбедност разговарали смо недавно о овим и сличним проблемима. Мештани морају да пријављују сумњиве појаве или сумњива лица и да сарађују са полицијом, када год је то неопходно – нагласио је Поповић током разговора са мештанима.

Један од опљачканих суграђана, Милан Миладиновић, чија се кућа налази недалеко од станице полиције, каже да је из куће однето нешто накита, али да је у кући све растурено и да је његова ћерка доживела трауму када је затекла такво стање ствари у кући.

Општи утисак и мештана и градоначелника јесте да су они који пљачкају додатно мотивисани чињеницом да до сада нико од починилаца није ни приведен, ни ухапшен.

То потврђује и Милан Андрејевић из Грачанице, који је опљачкан пре девет месеци, а до сада није добио никакве информације о истрази, нити о починиоцима. Из његовог дома однето је 15 хиљада евра за време Ускршњих празника. По његовом мишљењу, време је да се грађани организују како би се сами заштитили од наредних крађа.

Најчешћи одговори, које су добијали оштећени грађани јесу да нема довољно доказа, да су приликом пљачке коришћене рукавице или да су пљачкаши маскирани, међутим на неким местима крађе нису се појавили форензичари.

Председник општине Грачаница нагласио је да ће наставити са разговорима са безбедносним органима и да ће од њих захтевати ажурнији рад и решавање, да ће бити размотрено питање постављања и активирања камера на кључним местима, као и да ће се грађани сами организовати уколико не буде других решења.

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …