Главна / Вести / Косово и Метохија / “Потврђено 48 случајева корупције, 25 враћено на суђење

“Потврђено 48 случајева корупције, 25 враћено на суђење

Врховни суд Косова успео је да реши скоро све случајеве корупције у 2019. години, док је пред Апелационим судом 18 предмета у току и очекује се да ће они ускоро бити решени, рекао је у интервјуу за Економију онлајн председник врховног суда Енвер Пеци.

“Врховни суд Косова је у неким случајевима утврдио повреде закона, посебно у ситуацијама када су судови ниже инстанце пресудили у корист окривљеног”, казао је Пеци.

“Сви су случајеви затворени, а у неким случајевима, вец́ знате да је Врховни суд утврдио повреде, посебно када су нижи судови пресудили у корист окривљеног и када је закон прекршен, односно када, према оцени нашег суда докази и чињенице нису правилно процењени”, рекао је Пеци за Економију онлајн.

Председник Апелационог суда Хасан Шаља у интервјуу за Економију онлајн каже да је потврђено 48 случајева корупције док је 25 врац́ено на поновно суђење.

“Започели смо 2019. са 18 случајева, док је током године пристигло 84 случаја, имали смо 102 предмета укупно. 84 су решена, 18 је још у току и ускоро ће бити окончани“, рекао је Шаља.

Председник Врховног суда Енвер Пеци истиче да није задовољан казненом политиком на Косову, имајуц́и у виду да у случајевима када има више извршилаца кривичног дела, мора да се процени допринос сваког од њих.

“Нисмо задовољни казненом политиком у општем смислу, јер одредбе Кривичног закона одређују казнене и отежавајуц́е околности починилаца кривичних дела. Ако приликом извршења кривичног дела имамо више од једног починиоца, треба одредити допринос сваког од њих у складу са правилом и поступком”, казао је Пеци.

Наводи и да ће Врховни суд заједно са Судским саветом Косова предузети одговарајуц́е мере у погледу решавања процене учинка судија у вези са тим да ли или не адекватно примењују правило мерења казне.

Извор: Радио Контакт плус

Check Also

Агенција “Кимко турс” уз мере заштите редовно саобраћа

Након два ипо месеца због спречавања ширења коронавируса од 1.јуна отворени су административни прелази на …