Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић и Поповић: Православна Нова година уткана у биће сваког Србина

Петковић и Поповић: Православна Нова година уткана у биће сваког Србина

Српски народ је вековима прослављао овај дан, српску Нову годину, окупљен и уједињен  у добру и злу и вечерас  овде окупљени са овог трга који је пун младих људи,  шаљемо заједничку поруку мира, љубави, солидарности и жеље за бољим животом  овде, где смо своји на своме, на својим огњиштима, рекао је помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић, који и ове године православну Нову годину дочекује са Србима у Грачаници.

Петковић је казао да је  порука  мира упућена и нашим комшијама Албанцима, јер је како је истакао,  судбина је  та која нам је наменила да на овим просторима живимо једни са другима.

“Прослава православне Нове године са српским народом у срцу Косова и Метохије, овде у славној Грачаници, представља велику част и задовољство. Овај тренутак  је свечан и радостан,  зато што очекујемо још једну Нову годину овде на вековним просторима где смо се као народ сачували.  Српска Нова година није само један од обичних празника, она је уткана у биће сваког Србина  и представља део нашег идентитета и као такав идентитет,  представља ону лучу која осветљава пут сваком Србину и овде на Косову и Метохији, али и свуда где Срби живе, поготову у Црној Гори, Републици Српској, централној Србији и свуда  где Срби живе.

Петковић је упутио честитку српском народу на Косову и Метохији  за ову православну Нову годину, са жељом да, како је казао  “наставимо да реализујемо све оне велике пројекте, које је покренула Канцеларија за КиМ и директор Марко Ђурић, а које је иницирао председник Александар Вучић.

Он је још једном позвао Србе  на међусобну солидарност и слогу.

“Само јединством и слогом можемо да победимо све изазове, а једино заједничким животом  овде на КиМ  између Срба и Албанаца, можемо да градимо боље сутра и за Србе и за Албанце, за нашу децу и за ову омладинукоја овде живи  и која овде жели да гради своју будућност”, истакао је Петковић.

Прославу православне Нове године на тргу у центру Грачанице и ове године организовала је општина Грачаница, а председник општине  Срђан Поповић поручио је да ће српски народ и у будуће наставити да негује своју традицију.

“Наставићемо да се боримо за будућност на овим просторима, а ова младост која се вечерас окупила у центру Грачанице, то нама гарантује. За 2020. годину желим свима нама да превазиђемо себе, да сав рад и све оно што смо до сада постигли  удвостручимо, а кад видимо колико наша држава брине и колико председник Вучић на сваки начин помаже  нашем народу, сигурни смо да ћемо овде опстати и остати”, казао је Поповић.

 

 

 

Check Also

Курти тражи помоћ од странаца, указује на могућу хуманитарну катастрофу

Бивши косовски премијер и председник покрета Самоопредељење Аљбин Курти позвао је амбасадоре у Приштини да …